Obavijesti

News

Komentari 66

Karlovac, Split i Gospić čekaju hladni val: Evo kako se zaštititi

Karlovac, Split i Gospić čekaju hladni val: Evo kako se zaštititi
21

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za utorak zbog velike opasnosti od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje i to u tri hrvatska grada - Karlovac, Gospić i Split

VIDEO

Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla u Hrvatskoj se idućih dana očekuje razdoblje iznimne zimske hladnoće tzv. hladni val koji će do vikenda sniziti temperature zraka do -20 stupnjeva, priopćeno je iz DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za utorak zbog velike opasnosti od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje i to u tri hrvatska grada - Karlovac, Gospić i Split.

Za ostale hrvatske gradove u utorak, kada se očekuju temperature oko -17 ispod ništice, izdano je upozorenje zbog umjerene opasnosti.

Umjerena opasnost od hladnog vala izdana je i za ponedjeljak i to za Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeku i Split.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, no za razliku od toplih valova, čiji je utjecan koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. 

Stupanj opasnosti od hladnog vala povezan je sa stupnjem povećane smrtnosti, pa se tako umjerena opasnost izdaje za povećanje smrtnosti za pet posto iznad prosjeka, a velika za 7,5 posto veću smrtnost od prosjeka. Može se izdati i vrlo velika opasnost, što znači 10 posto veću smrtnost, no nju DHMZ zasad nije objavio. 

Zanimljivo je da se, prema DHMZ-ovoj prognozi, u Zagrebu u utorak očekuje temperatura od 17 stupnjeva ispod ništice, no za Zagreb je izdana tek umjerena opasnost. U srijedu će temperature biti još niže, u Zagrebu vjerojatno i minus 20. 

Slušajte savjete liječnika

Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zbog toga predlaže građanima kako se zaštititi od hladnoće:

7
| Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/

Izlazak rano ujutro – izbjegavajte

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Za jakih hladnoća se povećava broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima.

Upozorenja na hladnoću koja može djelovati na zdravlje možete pratiti ovdje.

Više informacija o ozeblinama i djelovanju hladnoće na zdravlje te načinima prevencije možete naći ovdje.

U zimskim mjesecima se zbog vremenskih uvjeta mogu dogoditi ozljede. Doznajte više o tome kako ih spriječiti.

Stožer civilne zaštite u Gerovu: Nema mjesta panici, ali opreza nikad dosta

Zapovjednik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina izjavio je u subotu u Gerovu nakon sjednice Stožera zbog velikih snježnih padalina u Gorskom kotaru, kako nema razloga za paniku, no stanovnike je pozvao na oprez, a sve službe da ostanu u koordinaciji i komunikaciji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

ogulin 01:48

 „Mjesta panici nema, ali opreza nikada dosta, bolje spriječiti, nego liječiti. Sve žurne službe su dale izvješća i stanje je zapravo redovito u ovakvim okolnostima, nema nekih izvanrednosti ili izvanrednih događanja,“ istaknuo je Komadina.

Najavio je da će od države, odnosno od predsjednika Vlade, ministara financija, regionalog razvoja i prometa zatražiti odgovarajuća sredstva za čišćenje snijega s cesta u Gorskom kotaru, te da će ponoviti zahtjev o potrebi i važnosti donošenja posebnog zakona o Gorskom kotaru.

 Također je izvijestio da se na sjednici, na kojoj su bili i svi načelnici i gradonačelnici iz Gorskog kotara, razgovarali o preveniranju mogućih probleme od leda, ili kasnije od topljenja velikih količina snijega. Svi su spremni, zaključio je Komadina.

Prema izvješćima svih interventnih službi nije bilo potrebe za većim intervencijama. Danas su sve ceste u Gorskom kotaru prohodne i očišćene, a u čišćenju snijega jučer je sudjelovala i vojska.

Najviše snijega palo je na području Delnica, a jutros je ondje izmjereno 153 centimetara snijega, što je najveća visina snijega u veljači od 1981. godine. Najveća visina snijega u Delnicama do sada je izmjerena u ožujku 1984., čak 175 centimetara, rečeno je.  

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je da je u Delnice iz Grada Zagreba dopremljena freza, a razmatra se što je još potrebno i kako se pripremiti za nove vremenske situacije.

 Ocijenio je da su se, prema dosad viđenom, lokalne vlasti uspjele dobro reagirati, na terenu je dobra koordinacija i suradnja, ali i solidarnosti između službi.  Lozaničić je upozorio i kako treba biti korak ispred, razmišljati da dolazi razdoblje kada će temperature još pasti, ali i kada će se snijeg početi topiti.

14
| Foto: Luka Stanzl/PIXSELL - ILUSTRACIJA

 Metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 stupnjeva Celzija, što bi moglo donijeti probleme sa zamrzavanjem.  Podsjetio je kako ovakve vremenske situacije, što se tiče Gorskog kotara, nisu neuobičajene, kao što ni metar snijega nije pojava s kojom se Gorani nisu nosili.

Sljedećih nekoliko dana slijedi zahladnjenje, a problemi u prometu zbog bure će ostati.

 Od četvrtka je prognoza za porast temperature zraka što će ponovno donijeti nešto više snijega u Gorkom kotaru. No te će se oborine u roku 24 sata početi pretvarati u kišu, rekao je, upozorivši na mogućnost ledene kiše.

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel istaknuo je kako postoji horizontalna i vertikalna koordinacija između lokalnih samouprava, županije i svih specijalističkih službi. Ocijenio je kako situacija u Gorskom kotaru ipak nije ekstremna, nego da je oštra zima nešto normalno i stalno na tom području. Gorani su spremni nositi se sa snijegom sami, ali valja naglasiti da su fiskalno sve slabiji. Potrebno je da lokalne samouprave financijski ojačati, a onda će same moći održavati prometnice, zaključio je. 

 Hrvatski vojnici čiste snijeg na području Gračaca

Pripadnici Oružanih snaga RH u subotu su bili angažirani na otklanjanju posljedica  snježnog nevremena i na području Gračaca, gdje su s radnim strojevima čistili most preko rijeke Otuće i pet kilometara dugu cestu prema farmi u Deringaju, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Hrvatske vojnike na području Gračaca obišli su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) brigadni general Siniša Jurković i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid.  Na tom području bilo je angažirano ukupno 27 pripadnika HKoV sa šest radnih strojeva.

 U Delnicama je danas bilo angažirano 67 pripadnika i četiri radna stroja Oružanih snaga  RH koji su čistili javne površine, prilaze i prometnice te odvozili snijeg iz grada.

 Također, pet pripadnika s radnim strojem bilo je angažirano na području Brušana pored Gospića.

 U Saborskom, Lovincu, Donjem i Gornjem Lapcu pripadnici Hrvatske vojske s radnim strojevima čistili su prometnice prema izdvojenim objektima i zaseocima.

 Od četvrtka, 22. veljače, prvog dana angažmana Hrvatske vojske na uklanjanju posljedica snježnog nevremena, u radove je bilo uključeno oko 300 pripadnika i oko 30-ak inženjerijskih strojeva i motornih vozila Oružanih snaga RH.

 Hrvatska vojska uključila se u otklanjanje posljedica snježnog nevremena na lokacijama gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija bilo najpotrebnije, te u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, navode iz MORH-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji