Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Polarni kruzer Scenic Eclipse odlazi iz brodogradilišta u Puli

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 4

Scenic Eclipse trebao bi oko 18 sati otići iz brodogradilišta Uljanik. Brod je namijenjen i za putovanja u polarnim područjima. Nekolko probnih vožnji odradio je oko Pule, a sad kreće prema Malti

Polarni kruzer Scenic Eclipse tijekom dana otići će iz posrnulog brodogradilišta u Puli. Naime, u Uljaniku d.d. u stečaju u petak je izvršena primopredaja gradnje 530, koju je Uljanik d.d. ugovorio s kompanijom PEC Limited s Malte, a riječ je o luksuznom putničkom brodu za prijevoz 237 putnika, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze.

Brod je namijenjen za oceansku plovidbu, uključujući i polarna mora, dužine je 168 metara, širine 21,5 metara i izgrađen je u skladu s najnovijim ekološkim standardima.  

Brod ima čak 6 zvjezdica, a namijenjen je za najvišu klasi putnika koji će uživati u 114 luksuzno opremljenih kabina, a za posadu je predviđeno 138 kabina. Među ostalim ima i mini podmornicu te dva helikoptera za istraživanje.

Brod bi oko 18 sati trebao otići iz Pule prema Malti, a prve putnike trebao bi primiti na Islandu gdje će biti 19. kolovoza, piše Regional Express.

Inače, Fina je 5. ožujka podnijela prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna. Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Pula: Iz brodogradilišta Uljanik na probnu vožnju isplovio polarni kruzer Scenic Eclipse | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Imovina Uljanik Proizvodnje - 18,64 milijuna kuna

Pogonski dio imovine Uljanik Proizvodnje opreme d.d. u stečaju procijenjen je na 18,64 milijuna kuna, navedeno je u izvješću sudskog procjenitelja objavljenom u petak na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.

U izvješću se navodi da se ta vrijednost odnosi na pogonsku opremu, uređaje, alate, transportna sredstva, vozila, namještaj i informatičku opremu te se ističe kako nije navedeno stanje ispravnosti i funkcionalnosti svakog inventarnog predmeta.

U popisu inventara navedeno je više od 1140 strojeva i dijelova opreme među kojima se kao najvrjednije ističe postrojenje za predobradu limova i profila procijenjeno na 6,38 milijuna kuna te tri portalne dizalice ukupne vrijednosti veće od 10 milijuna kuna. Navodi se i kako se tim elaboratom ne utvrđuje pravo posjeda odnosno vlasništva nad opremom te tvrtke u stečaju.

Trgovački sud u Pazinu još je u travnju otvorio stečajni postupak nad Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te je za 13. kolovoza zakazao ispitno ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke sa više od 6,2 milijun kuna utvrđenog duga.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Financijska agencija (Fina) početkom veljače podnijela prijedlog za otvaranje stečaja u kojem je navedeno da je Uljanik Proizvodnja opreme, kojoj je osnivač Uljanik - brodogradnja, imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te da ima 67 zaposlenih.

Uljanik Proizvodnja opreme d.d. tvrtka je sa sjedištem u Vodnjanu i s temeljnim kapitalom od 111,6 milijuna kuna. Kao tvrtka u sklopu Uljanik grupe specijalizirana je za izradu čeličnih konstrukcija i drugih materijala koje se ugrađuju u sve tipove brodova.

Komentari (11)
  • Brod izgleda dobro, a oni koji su pokrali brodogradilište su još bolji.

    27. 7. 2019,   08:48
  • Ova naša bagra bi i Samsung uništila

    27. 7. 2019,   10:00
  • "Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica" Sad zamislite koliko je uljanik bio jak i sta mu se godinama radilo da bi dovelo do ovoga..

    27. 7. 2019,   09:37