Obavijesti

News

Komentari 9

Polemike na tribini: Učenici pitanjima zasuli Holy i Mrsića

Polemike na tribini: Učenici pitanjima zasuli Holy i Mrsića
1

Učenici drugu godinu organiziraju tribine na kojima se raspituju o zapošljavanju i nezaposlenosti, građanskom odgoju, iseljavanju mladih i nasilju. I nisu bezazleni.

VIDEO

Posao iz snova ili noćna mora, s takvim pitanjem su prije nekoliko dana dočekali SDP-ova ministra rada Miranda Mrsića.

Imaju 16 i 17 godina, u 18. gimnaziji u Zagrebu jurišaju u pravilu na visoke ocjene i ne gaje iluzije da će se za svoju budućnost u svojoj zemlji morati boriti tvrđe nego ranije generacije. Stoga već drugu godinu organiziraju tribine na kojima se raspituju o zapošljavanju i nezaposlenosti, građanskom odgoju, iseljavanju mladih i nasilju u društvu. I nisu bezazleni. 

Žele znati gdje žive i žele polemizirati, što su već mnogi osjetili: od ministara do pravobraniteljice za djecu. Nastavnici izbornog predmeta retorika, profesorici Idi Dvoršćak, osnovna ideja bila je potaknuti ih na aktivan društveni angažman.

- Na prvoj tribini tema im je bila aktivizam mladih, potom ovisnosti, državna matura i druge - rekla nam je Dvoršćak. Njezini učenici sami organiziraju sve što je potrebno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na svakoj tribini imamo tri moderatora. Šestero nas je u PR-u. Iris Smernjak, Danko i Dora bave se našom stranicom. Sara, Katarina i ja nazivamo medije, institucije i škole. Ivor i Fran Nucak su tehničari, osiguravaju mikrofone, zvučnike i sve što treba u našoj dvorani - opisala nam je Paola Marjanović. Retorika se u toj školi predaje već osam godina.

- Na tribinama vježbaju ono što su naučili na nastavi iz retorike. Uče kako doći do informacija, kako pronaći i pozvati eminentne stručnjake, kako s njima komunicirati izražavati stavove. To su učenici entuzijasti i oni to jako dobro rade - puna je hvale ravnateljica Irena Vajdovčić. Dodaje da je riječ o vještinama koje će im, uz diplomu, jezike i informatičke vještine, jednog dana pomoći i pri zapošljavanju. I doista.

- Više bivših maturanata naše škole reklo nam je kako im je to pomoglo naći posao i da im je jako koristilo na fakultetu - kaže nam Leona Posavec.

- Radimo na govorima, učimo se nositi s tremom, oblikovati rečenice. Baš za javni nastup pred većom skupinom ljudi - objasnio nam je Ivan Čužić vještine koje su često presudne u intervjuima za posao ili mjesto na fakultetu. Naravno da pritom uče i razmišljati vlastitom glavom o svijetu, svojem životu, politici, uopće svemu.

- Mladi se stalno nešto žale, a premalo se zalažu za promjene. Mi to želimo poboljšati - odlučna je Katarina Rođak. Ivor Vrdoljak nam je povjerio da ih ministar Mrsić nije impresionirao pričom o boljoj budućnosti mladih, ali da su ga zvali jer kao ministar zna podatke koji su njima bili važni, konkretno o nezaposlenosti i iseljavanju. 

Suzanu Ritz i pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić zvali su sklopu projekta Centra za mirovne studije protiv nasilja. Mirela Holy im se, kažu, jako svidjela dok su bistrili građanski odgoj u školama, posebno Leoni.

Marko Milić iz ureda HDZ-ova europarlamentarca Andreja Plenkovića bio im je posebno dragocjen sa svojim iskustvima jer je on bivši učenik 18. gimnazije. Od medija su ih zabilježili već portal Srednja.hr, Hina, Radio Sljeme, a HRT-ovcima zamjeraju to što im je za već nekoliko tribina u posljednji trenutak nešto iskrsnulo pa su otkazali dolazak. 

Sljedeća tribina im je 28. travnja i jedva smo iz njih iscijedili koja im je tema na rasporedu jer je, kažu, jako intrigantna i važna. Raspravljat će kad stupiti u seksualni odnos te još razmišljaju koga će pozvati za gosta večeri.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1