Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policajci očajni: 'Istrgnuo se iz lisica jer imamo lošu opremu!'

None Foto: Pixsell/PIXSELL 2

Sindikat policijskih službenika pisao je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Traže da hitno osigura u proračunu novac za novu, kvalitetnu opremu i odoru, kako bi policija na siguran način obavljala svoj posao.

Neposredan povod za pismo je slučaj dovođenja na sud osumnjičenoga za oružanu pljačku u Dubrovniku, koji se, kako ističe Sindikat, "s lakoćom" oslobodio lisica, što su zabilježili mediji. Sindikat dodaje da su na sreću policajci uspjeli osumnjičenoga, koji je prilikom dovođenja vrijeđao novinare, uvesti u zgradu suda i tako spriječiti veći incident.

Ponovno prozivamo sve odgovorne za nabavu i brigu o odori i opremi te s opravdanim razlogom pitamo treba li se dogodit još veći incident ili netko treba nastradati da bi se pobudila svijest o tom problemu, piše Sinidikat policijskih službenika ministru Božinoviću. Kao primjer navode zastarjele pancirke i osobno naoružanje i ističu da policajci "pored hrvatske tvornice oružja i hrvatskog pištolja dan danas zadužuju češke zbrojovke koje imaju čest kvar na udarnoj igli". 

Upozoravaju i da MUP nema dovoljno streljiva za vježbovno gađanje, a "kada policijski službenik uporabi vatreno oružje bit će odgovoran kao da je prošao NATO obuku". Napominju i da su svjesni da je Božinović na čelu resora ni pola godine i da je zatekao dugogodišnje stanje, no takvo stanje, ističu, nije održivo. Ono je "sramota države i sustava", ocjenjuju i zahtijevaju od ministra da "s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije i policijskih službenika koji taj posao rade časno i pošteno, pod hitno započnu s rješavanjem nastale situacije". 

MUP: Do kraja godine intenzivirat će se postupci ugovaranja i realizacije nabave odore

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je u subotu na zahtjev Sindikata policijskih službenika, koji je od resornog ministra Davora Božinovića zatražio da hitno osigura u proračunu sredstva za novu, kvalitetnu opremu i odoru, najavivši da će se u idućih 60 dana intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave radne odore i tehnike.

MUP u priopćenju ističe da se ministar Božinović od preuzimanja dužnosti u lipnju, sa svojim najužim timom suradnika suočio i uhvatio u koštac s naslijeđenim stanjem nedovoljne i neadekvatne opremljenosti policijskih službenika i upravo na rješavanje tog pitanja usmjerio sve svoje kadrovske i financijske potencijale. Napominju da, iako je i ranije bilo prilike za rješavanjem ovog važnog pitanja za hrvatsku policiju, ono nije rješeno na zadovoljavajući način.

"Prioritet je ovog vodstva Ministarstva, da s novim stručnim suradnicima, uspješno provedu i realiziraju ranije neuspjele postupke javne nabave zbog čega su izvršene i određene kadrovske promjene. U idućih 60 dana, odnosno do kraja tekuće godine, će se intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave prioritetno po pitanju radne odore, jednako tako i tehnike", navodi MUP.

Ističući da sveobuhvatno i strateški pristupaju svim segmentima nabave i opremanja koji se odnose na potrebe policijskih službenika, bilo da se radi o nabavi streljiva, lisica ili drugih dijelova odore ili opreme, najavljuju da će o svakom napretku u realizaciji tog cilja uskoro obavijestit javnost i svoje reprezentativne sindikalne partnere, s kojima, kažu, dijele zajednički cilj. 

Komentari (92)
  • Sindikat policijskih sluzbenika nije ove probleme imao za vrijeme vladavine crvenih. Al ko satorasi su na svakom koraku Milanovicu i njegovoj Vladi drvlje i kamenje na put stavljali.

    16. 9. 2017,   12:49
  • Ovaj simpaticni mladic na slici bi daje htjeo ovu dvojicu golim rukama zadavio!! Mup mu mora biti zahvalan staje bio stalozan i pribran

    16. 9. 2017,   13:46
  • Ovu gorilu vode dva policajčića a baku koja prodaje cvijeće na ulici da malo pokrpa rupe u svom tankom proračunu privode trojica policajčina

    16. 9. 2017,   13:22