Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policajcima kaznene prijave, a od Božinovića traže ostavku

None Foto: ScreenShot

CMC i inicijativa Dobrodošli traže od DORH-a da učinkovito provede istragu nakon što se pojavila snimka koja navodno prikazuje kolektivna protjerivanja migranata iz Hrvatske u BiH

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u utorak DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici Hrvatske s BiH.

Kaznenu prijavu podnijeli su na Međunarodni dan migranata, nakon što je međunarodna organizacija Border Violence Monitoring objavila snimke za koje tvrde da prikazuju kolektivna protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH.

CMC i inicijativa Dobrodošli traže od DORH-a da učinkovito provede istragu kako bi počinitelji tih kaznenih djela bili sankcionirani. Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave na granici Zorana Ničena čiji je odgovornost, ističu, osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije.

- Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozoravanja različitih aktera, javnost je imala priliku vidjeti snimke postupanja hrvatske policije na granici Hrvatske i BiH. Snimke, osim što su konkretan materijal za pokretanje istražnih radnji, otkrivaju i sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguće korištenje oružja koje nije u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima - rekla je predstavnica tih udruga Sara Kekuš na konferenciji za novinare ispred DORH-a.

MUP stalno tvrdi da nema dokaza o kršenju ljudskih prava

Podsjetila je da na takve nezakonite prakse izbjeglice upozoravaju već dvije godine, a MUP stalno odbacuje odgovornost tvrdeći kako nema dokaza o kršenju ljudskih prava.

- Snimke objavljene u nedjelju u brojnim hrvatskim i svjetskim medijima potvrđuju svjedočanstva izbjeglica i upućuju na sumnju da su hrvatski policijski službenici prekoračili granice svojih ovlasti, nanijeli materijalnu štetu protjeranim osobama, grubo povrijedili njihova prava postupajući prema njima nečovječno i ponižavajuće, te im onemogućili pristup sustavu međunarodne zaštite - kaže Kekuš.

Također se sumnja da su hrvatski policajci postupali suprotno odredbama međunarodnog prava, ne poštujući načelo zabrane masovnog protjerivanja zajamčeno Četvrtim protokolom uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije.

Ujedno su počinili kazneno djelo protiv dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne, te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Kekuš je naglasila kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjetila sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.

Komentari (150)
  • Po stoti put pitam da li ima netko ovdje iz te udruge Dobro došli, a da je udomio ijednog migranta ?

    18. 12. 2018,   11:39
  • Kao prvo, treba pohapsit te sve aktiviste iz Soroš 'Welcome' udrugica jer se bave kaznenim djelima krijumčarenja ilegalnih migranata preko granice,tj.povredom državne granice,kao drugo:zakonom zabraniti takve udruge a kao treće:izraelski primjer:zid,ograda na granici i naoružani stražari koji ju štite i rješen problem.Tad će biti mir.

    18. 12. 2018,   11:46
  • Podrška policiji, samo derite, a ove jebene udruge koje samo uzimaju novac pod hitno ukinut i zato još jednom PODRŠKA POLICIJI👍👍👍👍👍👍

    18. 12. 2018,   11:59