Obavijesti

News

Komentari 365

Uhićeni Tomislav Merčep pred sucem tvrdio: Nisam ništa kriv

Uhićeni Tomislav Merčep pred sucem tvrdio: Nisam ništa kriv
9

Policija je uhitila Tomislava Merčepa zbog ratnih zločina. Iako je lošeg zdravlja u petak se branio pred sucem. Tvrdi da nije kriv. Sudac ga je zadržao u pritvoru

VIDEO

U stan Tomislava Merčepa u Novom Zagrebu policija je ušla u petak u 8.30. Na pitanje novinara povezuje li s nečim uhićenje, rekao je tek: “Povezujem s glupošću".

Županijsko državno odvjetništvo tereti ga za ratne zločine nad civilima 1991.: za protuzakonito odvođenje srpskih civila u paviljon Zagrebačkog velesajma 1991. te za odvođenje, mučenje ii ubijanje civila sa šireg područja Pakračke poljane. Zločine su navodno počinile pričuvne jedinice MUP-a pod njegovim zapovjedništvom. 

Merčep je mnogima tijekom rata ulijevao strah. Usred Zagreba ponižavao je odvjetnika tjelesno jačeg od sebe. Tužio je novinare koji su negativno pisali o njemu. 

Prve sumnje u vezi Merčepa pojavile su se još 1992. Ljudi iz njegove postrojbe ubili su na Sljemenu Aleksandru Zec (14) te njezina oca i majku. Spis o njemu ima navodno 14.000 stranica. Hrvatska javnost za Tomislava Merčepa prvi put je čula 1990. nakon što je kao kandidat HDZ-a na prvim višestranačkim izborima ušao u vukovarsku gradsku vladu. Postao je sekretar narodne obrane. Organizirao je seoske straže, nabavljao oružje, smijenio direktore tvornica i postao prvi čovjek policije. Marin Vidić Bili, povjerenik Vlade za Vukovar, 18. listopada 1991. pisao je predsjedniku Tuđmanu i premijeru Franji Greguriću kako se Merčep okružio polusvijetom i bivšim kriminalcima koji siju teror po gradu, a poznatije i bogatije Srbe odvode na ispitivanja u zgradu Sekretarijata narodne obrane. Tjedan dana prije napada na Vukovar Merčep se s obitelji preselio u Zagreb. Postaje savjetnik ministra unutarnjih poslova, a 1992. nije pušao u Zastupnički dom Sabora. Iz Sabora i MUP-a se povukao poslije Tuđmanove optužbe da se bavi terorizmom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije nekoliko godina imao je moždani udar. Iako lošeg zdravlja,  u petak se branio pred sucem. Tvrdi da nije kriv. Sudac ga je zadržao u pritvoru.

Bajramović ga prvi ‘otkucao’    

U Feralu je 1996. “merčepovac” Miro Bajramović priznao da je ubio 72 ljudi. Opisivao je i ubojstva u Pakračkoj poljani. Dobio je četiri godine.

Manolić naredio da ga uhite i iz Vukovara dovezu u Zagreb 

Ferdinand Jukić, tad djelatnik SZUP-a, u jeku rata uhitio je Tomislava Merčepa i u prtljažniku Renaulta 4 odvezao u Zagreb. Mediji tvrde kako je njegova postrojba minirala kuće i ubijala civile, uglavnom Srbe.

'Pakrac bi pao bez Merčepa'  

Mi nismo radili zločine kakve je radila srpska strana, rekao je Zdravko Godeč, “merčerpovac” iz Pakraca i dodao da bi Pakrac pao bez Merčepa.

Tijekom rata stekao je stan u Zagrebu i najmanje pet kuća

Merčep ima stan u  Zagrebu od 82 ‘kvadrata’,  montažnu kuću od 98 ‘kvadrata’ u Donjem Dragonošcu, kuću u Podvelebitskom kanalu od 108 ‘kvadrata’, tri ruševne kuće u Vukovaru i nekoliko automobila.    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 365
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.