Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policija: Maknite nogu s gasa, djeca stradavaju na cestama!

U 2018. godini na hrvatskim je cestama poginulo troje djece, a tijekom ove godine u prometnim nesrećama život ih je izgubilo već dvoje. Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća, kaže MUP

U protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama bilo je 98 prometnih nesreća. Od početka godine na našim je prometnicama poginulo 89 ljudi, a samo tijekom svibnja 18 ljudi je izgubilo život u prometnim nesrećama.

ZAGREB: DETALJI TRAGEDIJE Vozač koji je udario curicu na zebri imao 0,34 promila u krvi

U 2018. godini na hrvatskim je cestama poginulo troje djece, a tijekom ove  godine u prometnim nesrećama život ih je izgubilo već dvoje.       

- Unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija konstantno poduzima po pitanju sigurnosti u prometu, jučer 23. svibnja tri su osobe smrtno stradale od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica. U sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina.  Dvije osobe smrtno su stradale u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se u 11,40 sati na DC 8 kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom, sletio izvan kolnika, udario u zaštitnu metalnu ogradu i stablo te ispao iz vozila i smrtno stradao. Druga prometna nesreća  dogodila se u 14,30 sati također na DC 8 kada je 50-godišnji mađarski motociklist zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i udario u zaštitnu metalnu ogradu nakon čega je pao na travnatu površinu i pritom smrtno stradao. Treća prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala 7-godišnja djevojčica dogodila se sinoć u 21,05 sati u Zagrebu na Karlovačkoj cesti kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora na kojem je udario 7-godišnjakinju koja je s ocem prelazila kolnik. Od udara njeno je tijelo odbačeno na nogostup - objavila je policija.

Brzina je prvi ubojica!

Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od „četiri glavne ubojice u prometu“ uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, upozorava policija.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA U ZADRU Pijani svećenik skrivio nesreću: Dobio godinu zatvora uvjetno

U Republici Hrvatskoj brzina je najčešći uzročnik teških prometnih nesreća, što potvrđuju i statistički pokazatelji.

Policijski automobil PREŠAO NA SUPROTNU STRANU Nesreća kraj Poreča: U sudaru auta lakše ozlijeđeni vozači

U 2018. godini se zbog nepropisne i neprilagođene brzine dogodilo 7.475  ili 22,4% od ukupnog broja prometnih nesreća. U tim nesrećama smrtno je stradalo 158 osoba ili 49,8% od ukupnog broja poginulih.

PROMETNA NESREĆA Đurđevac: Automobil naletio na biciklisticu, odvezli ju u bolnicu

VOZAČI!

Prilagode brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima.

Pridržavajte se prometnih propisa.

Posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen!

Komentari (55)
  • "Brzina je prvi ubojica!" - brzina je relativan pojam. Netko ce reci da se brzo vozim ako autocestom gmizem 160 . . . a moje vozilo to odradjuje sa 60% mogucnosti. Netko ce reci da je 90 na otvorenoj cesti sporo, a lik leti u renaultu 4 iz 1977 , koji se raspada na toj brzini, gume vise plastika no gume, a kocnice malo usporavaju samo prednji desni kotac, koji ce vas kad blokira povuc u grabu . . . ne zato sto dobro koci, vec sto je na felgi plastika i naravno nema absa

    24. 5. 2019,   12:29
  • Vozače ne treba više ništa moliti i govoriti im polako, pažljivo, pazite na djecu, itd... Odmah kazniti, prerezati vozačku i u zatvor... Od pustog pričanja nema kruha.

    24. 5. 2019,   12:12
  • Treba postavit propise i ceste na dobar nacin i mozda otvorit neku stazu za one koji se hocu izivljavat zato jer ovo nema smisla.. kako je moguce da kod nas ima najvise prometnih nesreca a vani ne? Cak i italija koja je poznata po tome da svi lete nema probleme s tim stvarima... a i vecina vani vozi puno brze aute od nas ovdje...

    24. 5. 2019,   17:01