Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policija o tajnim snimkama: To je odvraćanje, ne protjerivanje

None Foto: ScreenShot

MUP tvrdi da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima "uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava" te da navode o protjerivanju migranata odlučno odbacuju

Border violence monitoring (BVM), udruženja više nevladnih udruga koje se bave dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasilja nad migrantima, objavio je iznimno opsežan materijal koji je, kako tvrde, dokaz sustavnog protjerivanja koje hrvatska policija provodi na vanjskoj granici EU s BiH.  Na navode BVM-a reagirao je MUP priopćenjem na svojim internet stranicama u kojem demantiraju da je riječ o nezakonitom protjerivanju.  

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske - poručuju iz MUP-a. 

Tvrde kako se ne radi o "protjerivanju stotina migranata u BiH" već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja.  

- Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine - navode u MUP-u. Dodaju kako se radi o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij. 

- Naglašavamo bitnu razliku između instituta 'odvraćanja' koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i 'protjerivanja' koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi - poručuju iz MUP-a.  

Ističu da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima "uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava" te da navode o protjerivanju migranata odlučno odbacuju.  

'Ni jedan slučaj prekoračivanja ovlasti'

- Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.  Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti - navode u MUP-u. 

MUP u priopćenju zaključuje da 'napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu'.

Tema: Hrvatska

Komentari (104)
  • Podrška policiji, samo neka tako nastave. Ako nema dokumenata nemaš šta tražit i marš odakle si došao. Živio Orban i njegova politika!

    16. 12. 2018,   13:55
  • Tako je. Zadatak policije je obrana granice, a ro rade odlicno. Umjesto da h se pohvali za dobar rad, ne vladine organizacije koje imaju vise love od vlade, zele nam uvesti bezakonje pod krinkom multikulturalnosti.

    16. 12. 2018,   13:53
  • Ja sam rođena u BiH na samoj granici zivim u Hrvatskoj i nemogu bez ispravnih i važećih dokumenata prijeći granicu isko vidim svoju rodnu kuću iz Hrvatske. Zašto bi onda smjeli nezakonito prelaziti bilo koja osoba i to nelegalno . Namjerno nelegalno! To je povreda svake države pa se tako policija mora ponašti!!!

    16. 12. 2018,   14:07