Obavijesti

News

Komentari 0

Policija opkolila Politehničko sveučilište, studenti bježe

Policija opkolila Politehničko sveučilište, studenti bježe
4

Bojeći se krvavog gušenja prosvjeda na sveučilištu, više desetaka prosvjednika, gušeći se u dimu suzavaca, pokušava se probiti kroz policijske barikade

VIDEO

Politehničko sveučilište u Hong Kongu je pod opsadom policije koja gumenim mecima i suzavcima pokušava potisnuti protuvladine prosvjednike i spriječiti ih u pokušaju bijega iz kampusa, javlja u ponedjeljak Reuters.

Prosvjednici zabarikadirani na kampusu Politehničkog sveučilišta zapalili su ranije u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, a policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

"Policija možda neće jurnuti na kampus kako bi ga zauzela, više se čini da pokušava uloviti ljude pri bijegu", kazao je demokratski zastupnik Huui Chi-fung.

Prosvjednici u Hong Kongu zapalili ulaz u sveučilište
Prosvjednici u Hong Kongu zapalili ulaz u sveučilište

Prema njegovim riječima, situacija nije optimistična, a parlamentarni zastupnici i uprava fakulteta nisu uspjeli posredovati kod policije.

Bojeći se krvavog gušenja prosvjeda na sveučilištu, više desetaka prosvjednika, gušeći se u dimu suzavaca, pokušava se probiti kroz policijske barikade.

Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili molotovljeve koktele i drugo improvizirano oružje, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.

Policija, koja je okružila sveučilište, nije u ponedjeljak objasnila svoju taktiku, no studenti poručuju da im treba pomoć i da žele da to znaju svi stanovnici Hong Konga.

SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu, osudili su nasilje
SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu, osudili su nasilje

Sukobi između prosvjednika i policije buknuli su i u obližnjoj trgovinskoj zoni na ulici Nathan Road nakon što su aktivisti zaustavili promet te natjerali vlasnike dućana i upravu trgovačkih centara na zatvaranje.

Prema bolničkim izvorima, u najnovijim je sukobima ozlijeđeno 38 ljudi.

SAD je danas osudio "neutemeljenu primjenu sile" u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Neredi u Hong Kongu: Pucali u prosvjednike, ranjen muškarac
Neredi u Hong Kongu: Pucali u prosvjednike, ranjen muškarac

Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav 'jedna zemlja, dva sustava', na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.

Nasilje u Hong Kongu za EU "neprihvatljivo", Britanija izrazila zabrinutost

Europska komisija je u ponedjeljak priopćila da je nasilje nad sve masovnijim protuvladinim prosvjedima u Hong Kongu neprihvatljivo te je pozvala snage reda da se ograniče na "strogo srazmjerne" akcije.

Ranije u ponedjeljak, policija je okružila Politehničko sveučilište u Hong Kongu te je gumenim mecima i suzavcem pokušala potisnuti protuvladine prosvjednike i spriječiti ih u pokušaju bijega iz kampusa.

"Vidjeli smo izvješća koja govore da je policija privela medicinsko osoblje i ostale službe koje su pokušavale pomoći ozlijeđenima, što nas duboko zabrinjava. Svako nasilje je naravno neprihvatljivo, a mjere snaga reda moraju biti strogo srazmjerne", kazala je glasnogovornica EK-a Maja Kocijancic, podsjećajući na poštivanje temeljnih sloboda, uključujući pravo na okupljanje i slobodu izražavanja.

Velika Britanija također je izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja na sveučilištu u Hong Kongu te pozvala da se ljudima zarobljenim na Politehničkom sveučilištu omogući siguran prolaz i liječnička pomoć.

"Ujedinjena Kraljevina je ozbiljno zabrinuta zbog eskalacije nasilja na strani prosvjednika i vlasti", kazao je glasnogovornik Foreign Officea.

Po njegovim riječima, "ključno je da oni koji su ozlijeđeni prime liječničku pomoć te da se osigura siguran prolaz onima koji žele napustiti područje kampusa".

London poziva na okončanje nasilja te svim stranama poručuje da se angažiraju na uspostavi suvislog političkog dijaloga uoči izbora u nedjelju za Okružno vijeće.

Kina je u međuvremenu poručila stranim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i SAD, da se prestanu miješati u unutarnje stvari Hong Konga.

"Neke zapadne zemlje su javno dale potporu ekstremnim počiniteljima nasilja, a američki Zastupnički dom je usvojio tzv. dokument o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu kako bi se potpuno otvoreno miješao u unutarnje stvari Hong Konga koje su unutarnje kinesko pitanje", izjavio je kineski veleposlanik u Londonu Liu Xiaoming.

Također je optužio britansku vladu i odbor za vanjske poslove donjeg doma parlamenta za objavu izvješća u kojima se nalaze "vrlo neodgovorne" primjedbe na račun Hong Konga.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina