Obavijesti

News

Komentari 36

Policija otkrila detalje: Požar na Jakuševcu nije podmetnut

Policija otkrila detalje: Požar na Jakuševcu nije podmetnut
16

Posljednja mjerenja i analiza zraka nakon požara u reciklažnom dvorištu u Zagrebu pokazali su kako za ljude nema opasnosti od trovanja. Očevid je pokazao kako se glomazni otpad samozapalio

VIDEO

Nakon dva dana čekanja da vatrogasci i radnici Čistoće ugase požar i raskopaju nakupine otpada u reciklažnom dvorištu Jakuševac u Zagrebu, kriminalisti su uspjeli napraviti očevid.

Kako je objavila zagrebačka policija, požar koji je gušio građane izbio je uslijed samozapaljenja unutar velike nakupine nerazvrstanog glomaznog otpada koji se nalazio u boksu broj 1.

On se kasnije proširio na ostali glomazni otpad. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta je za sad neutvrđena. Ovo je bila ujedno i jedna od većih vatrogasnih intervencija u Zagrebu u kojoj je ukupno sudjelovalo oko 200 vatrogasaca u smjenama s oko 60 vatrogasnih vozila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren zbog onečišćenja i protekle dane provodili sustavna terenska mjerenja i kemijske analize ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida. Istovremeno su izuzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

Rezultati analiza pokazali su prisutnost ravnolančanih i razgranatih aldehida i ketona te razgranatih ugljikovodika u malim količinama koji su i inače prisutni u zraku. Dakle, u koncentracijama koje ne predstavljaju ugrozu za ljudsko zdravlje, piše Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 prosječna dnevna vrijednost dana 25. srpnja iznosila je 73,926 µg/m3, kao posljedica požara te je došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti od 50 µg/m3. Najveća zabilježena vrijednost ovog parametra u 2019. iznosila je 118 µg/m3, u zimskim mjesecima, odnosno sezoni grijanja. 

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine

Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica.

- Građani grada Zagreba mogu provjeriti pravovremene informacije o stanju kvalitete zraka, vode i tla, na internetskim stranicama NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, u sklopu projekta Ekološka karta Grada Zagreba - pišu iz Ureda.

Stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ poručuju građanima da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca