Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istraga Davidove smrti: 'Slučaj od početka prate brojne greške'

None Foto: Franjo Lepan/24sata 18

Branko Lazarević, umirovljeni kriminalistički inspektor iz Zagreba i nekadašnji šef ekipe za očevide analizirao je propuste policije u slučaju smrti Davida Dragičevića u Banjoj Luci...

Od ožujka kada je objavljena vijest o smrti studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića (21), vlada zbunjenost, a kako stvari eskaliraju iz dana u dan, teško je pohvatati tko i kako zapravo traži pravdu? Od početka slučaj prate brojne greške, od policije do Tužilaštva.

Foto: Srđan Puhalo/Twitter

Ovo su samo neke od tih pogrešaka:

Kada su policajci vidjeli kuda je to krenulo, odmah, prvih dana trebalo je na neki način, izaći u javnost i objasniti da je svaka istraga tajna i upravo radi uspješnosti te istrage ne smiju se iznositi bitni detalji u javnost. Roditelji su se trudili javnosti objasniti detalje o tome tko je ubio njihova sina i iznosili su i ono što se ne smije iznijeti. Zato je trebalo roditeljima objasniti da je izuzetno važno da se u javnosti ne smije naći niti jedan detalj bitan za istragu. Sate i sate, dane i dane je trebalo izgubiti dok roditelji ne shvate koliko je bitna tajnost istrage. Sve ono što roditelji predlože da je potrebno učiniti u istrazi, policija, treba i učiniti. Roditelji moraju imati povjerenje u policiju. Moraju na neki način steći to povjerenje. Trebaju shvatiti da je policiji bitno da uspješno riješi slučaj. Ovdje, policija je upravo činila suprotno, izbjegavali su roditelje i smatrali su ih 'neprijateljima'.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

U ZAGREBU 100-TINJAK LJUDI Davidov otac: "Proslave Nove neće biti. Dodik je zločinac"

POGLEDAJTE VIDEO:

U ovakvim slučajevima roditelji sami vode svoju privatnu istragu, što nije nimalo dobro. To je upravo činio otac mrtvog mladića. Da bi se uspješno vodila istraga, prije svega se mora utvrditi točan uzrok smrti i potrebno je znati kako je mladić umro. Znači, mora se znati je li je umro tako što ga je netko zadavio, je li umro tako što ga je netko zagnjurio u vodu i držao ga tako, je li mu netko nanio ozljede i još živog ga bacio u rijeku, ili je umro na neki drugi način, to jest, važno je utvrditi je li u pitanju nesretan slučaj. Treba u obzir uzeti mogućnost i da se radi o samoubojstvu. Ako se ne zna kako je mladić umro, onda je izuzetno teško voditi istragu i utvrditi tko ga je ubio, ako je bio žrtva ubojstva.

Foto: Avaz

Koliko se sjećam, njihov liječnik specijalist sudske medicine Dr. Željko Karan je u početku dao izjavu da je mladić živ dospio u vodu i da je smrt nastupila utapljanjem. Znači, mogao ga je netko pretući i još živoga baciti u rijeku. Kasnije ovaj podatak izbjegavaju priopćiti. Meni izgleda da je ovo još uvijek u pitanju samo sumnjiva smrt i dalje treba razraditi je li uopće riječ o ubojstvu, ili nekom drugom kaznenom djelu.

Milorad Dodik, President of the Republika Srpska listen a question during interview with Reuters in his office in Banja Luka PRAVDA ZA DAVIDA Dodik tvrdi: Sporo pravosuđe krivo za eskalaciju prosvjeda

Oni na trgu prosvjeduju i traže istinu. Sada je pitanje što je za koga istina. Roditelji očito misle da je ubijen, i to je za njih istina. A pitanje je je li to tako. Zato je policija trebala na oprezan način cijelo vrijeme surađivati sa roditeljima i objašnjavati im sve što im smiju reći.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Policija cijelo vrijeme roditelje doživljava kao neprijatelje i zato je došlo do ovoga. Nije se smjelo dogoditi da se roditelje privodi i fizički maltretira. Kada se tako radi, evo rezultata i pitanje je gdje će to sve stići. Istragu, koja mora biti tajna dok se sve činjenice ne utvrde, u prvome redu kako je nastupila smrt, ne smije voditi ulica i političari. Policajci u Banja Luci su zaboravili na bitno načelo u kriminalistici, a to je tajna mjesta događaja, ali ova istraga se pretvorila u nešto što je suprotnost. Radi čega je to tako, možda je u pitanju neznanje i neiskustvo, ili pak nešto drugo… 

Komentari (69)
  • Kakav god bio, sto god bio, sto god mu je bio i je otac, David je zasluzio da pravosudje i policija otkrije tko ga je i zasto ga je ubio. Svi to, zapravo zasluzuju. Svi zasluzuju, da njihovo, ne daj Bog, eventualno ubojstvo, pravosudje i policija NE tretiraju nesto kao pogibiju psa ili macke na cesti,, ako im roditelji ili netko iz familije, NISU visoke i poznate face iz politike, gospodarstva ili javnog zivota opcenito.....................Usput, sjeca li se jos netko ubojstva studenta Hrvoja Turibaka iz 2012. u Zagrebu (Spansko ako se ne varam). I ono je do danas nerasvjetljeno. I koliko vas misli da je mladu Hodak-icu stvarno ubio onaj beskucnik otkriven kao slucajno nakon 1 mj (i vise mozda) bezuspjesne istrage?

    28. 12. 2018,   07:44
  • Što ima novog u Mađarskoj ili Sloveniji?

    28. 12. 2018,   08:07
  • Pa jbt dokle vise.S cime zasluga o svakodnevnom vasem maltretiranju? Podrska za davida pa david david david david.Dosta vise zar nemamo u Hr svojih problema

    28. 12. 2018,   08:09