Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policija uhitila mladiće koji su po Splitu pisali 'Mrzin Srbiju'

None Foto: snimio čitatelj 24sata

Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu. Poručujem im: Vi niste Split!, poručio je gradonačelnik Opara

Splitska policija uhitila je dvojicu maloljetnika, 17-godišnjaka koji su tijekom veljače na više gradskih zgrada, osnovnih škola i vrtića sprejem ispisali grafite uvredljivog sadržaja protiv Srba te iscrtali ustaška obilježja i poruke, pa je zbog oštećenja tuđe stvari protiv njih podnijela izvješće tužitelju za mladež.

U policiji u četvrtak kažu kako su maloljetnički dvojac uhitili policajci iz II. policijske postaje te ih osumnjičili da su od 2. do 19. veljače u devet navrata, na više pročelja zgrada u užem dijelu grada te na zidovima dvije osnovne škole i dječjeg vrtića u Splitu, sprejem ispisivali razne grafite neprimjerenog, uvredljivog i drugog sadržaja.

VIDEO: JOŠ JEDAN INCIDENT Vandali išarali splitsku školu: Osvanuli grafiti "Mrzi Srbiju"

 Grafitima, na većini kojih je bilo iscrtano tzv. ustaško krilato 'U' te kukasti križevi, išarali su poruke poput ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', 'Mrzi Srbiju', 'Mrzin školu i Srbe', 'Smrt policiji' i druge.

 Tim su porukama mržnje i netolerancije sprejevima išarali osnovne škole Pojišan, Skalice i Bol, vrtić u Ulici slobode, zgrade u Viškoj ulici, na Mažuranićevom šetalištu, u Tolstojevoj, Istarskoj ulici. 

 Policija je protiv obojice nadležnom zamjeniku državnog odvjetnika za mladež podnijela posebno izvješće vezano uz kazneno djelo oštećenja tuđe stvari  

Jedan od grafita osvanuo je na školskoj zgradi samo dan nakon što su na splitskoj Rivi splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, od kojih je jedan spas potražio skokom u more. Nakon toga u susjednom Kaštel Starom maškare odjevene u vaterpoliste Zvezde izvele su 'performans' kojim su ismijavali taj napad u Splitu.

Gradonačelnik Opara: Kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu 

 Ispisane poruke mržnje i netolerancije osudio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poručivši njihovim autorima da 'oni nisu Split'.

OPET JE META Vandalizam u Splitu: Kukasti križ osvanuo na Radi Končaru

- Iscrtavanje neprimjerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem ozračja u kojemu su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive - izjavio je gradonačelnik za Slobodnu Dalmaciju.

- Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu. Poručujem im: Vi niste Split! - dodao je.

U Splitu rastu mržnja i netrpeljivost

 Da u Splitu i okolici raste mržnja i netrpeljivost prema srpskoj zajednici potvrđuje i to što je sredinom veljače u splitskoj Karamanovoj ulici osvanuo grafit "Maxovi mesari" kojim se veliča ustaškog zločinca Maksa Luburića i njegove 'ustaške koljače'.

'VIŠE JE RAZLOGA' Milorad Pupovac: Razmišljam o izlasku iz vladajuće koalicije

 Tu je i nedavno karnevalsko spaljivanje lutke, tzv. kaštelanskog krnje koji se prema tradiciji smatra najvećim krivcem za sve nedaće tijekom proteklih godinu dana, i to uobličenog u lik predsjednika i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Prvo u subotu u Kaštel Sućurcu, a potom i u utorak u Kaštel Starom, u organizaciju kaštelanske udruge Poklade iz koje, kako kažu, baš Pupovca smatraju glavnim krivcem za sve loše što im se događa u životu.

 Iz Pupovčevog komentara kako je nakon tog vandalskog čina SDSS 'stao na crtu preko koje neće prijeći' te najave da će njegova stranka nakon nedjeljnih izbora u Ličko-senjskoj županiji raspraviti i odlučiti o nastavku sudjelovanja u vladajućoj koaliciji, mediji su počeli nagađati o SDSS-ovu napuštanju te koalicije.

LOVRO KUŠČEVIĆ: 'Pupovac se bez veze ljuti zbog spaljivanja lutke, to su poklade'

 Iz vladajućeg HDZ, u ime kojega je taj slučaj komentirao politički tajnik stranke i ministar uprave Lovro Kuščević, poručili su kako se ne boje raskida koalicije sa SDSS-om jer da za to nema nikakvog ozbiljnijeg razloga. Kuščević je rekao i da Pupovac nema razloga za ljutnju zbog spomenutog spaljivanja lutke, jer se radilo samo o pokladnom, maškaranom vremenu.

Komentari (129)
  • Stupidni ljudi bez mozga odgajaju novu generaciju idiota. Još da znaju da su pravi Spličani bili najveći komunisti i partizani vjerovatno bi se nogama križali.

    7. 3. 2019,   13:10
  • Pored djece treba kazniti i roditelje.

    7. 3. 2019,   13:07
  • ... a kad će da uapse rušitelje spomenika braniteljima u Dubrovniku ??

    7. 3. 2019,   13:33