Obavijesti

News

Komentari 9

Policija zaplijenila više od milijun letaka za referendum

Policija zaplijenila više od milijun letaka za referendum
3

Među njima je bilo oko 700.000 brošura kojima se pozivaju birači da glasaju za neovisnost te 370.000 letaka s logom katalonske vlade kojima se pozivaju na sudjelovanje na referendumu

VIDEO

Španjolska policija u nedjelju je na području Barcelone zaplijenila 1,3 milijuna letaka za referendum o neovisnosti Katalonije, koji je zabranjen odlukom ustavnog suda, objavilo je španjolsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dokumenti su zaplijenjeni u poduzeću za distribuciju reklamnih materijala u području Barcelone.

Među njima je bilo oko 700.000 brošura kojima se pozivaju birači da glasaju za neovisnost te 370.000 letaka s logom katalonske vlade kojima se pozivaju na sudjelovanje na referendumu.

Španjolska policija posljednjih je dana pretražila više tiskara i prostora tražeći glasačke listiće, kutije i promotivne letke za referendum o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji, kojeg je zabranio španjolski Ustavni sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potragom za materijalom španjolska središnja vlada nastoji spriječiti održavanje referenduma 1. listopada, koji regionalna vlada Katalonije planira provesti bez obzira na presudu suda.

U petak je španjolska policija zaplijenila 100.000 promidžbenih plakata prilikom pretrage prostora u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova ne navodeći točno mjesto zapljene.

"Rođen si sposoban za odlučivanje. Hoćeš li odustati od toga?", pisalo je na njima, izvijestile su novine El Periódico de Catalunya. Prikazana je ruka kako ubacuje listić u kutiju uz tekst "1. listopada referendum za samoodređenje Katalonije".

Sud je pak obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum

Pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika Katalonija je vrlo podijeljena po pitanju neovisnosti. Tijekom regionalnih izbora u rujnu 2015. dvije liste autonomaša su osvojile 47,8 posto glasova prema 51,7 posto koliko su dobili protivnici autonomaša.

Stotine Madriđana brane katalonsko "pravo odlučivanja"

Nekoliko stotina osoba sudjelovalo je u nedjelju u Madridu na sastanku potpore Kataloncima u održavanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španjolske zakazanog za 1. listopada, javlja AFP.

Skup je održan u malom kazalištu u središtu Madrida pošto je jedan sud zabranio održavanje u općinskom kulturnom centru.

Otkako je 6. rujna regionalni katalonski parlament, u kojem većinu mjesta drže zagovornici odcjepljenja od Španjolske, donio zakon kojim formalizira planove o održavanju referenduma o neovisnosti, španjolski ustavni sud ga je zabranio.

Prema španjolskom ustavu iz 1978., donesenog kada je u zemlju uvedena demokracija, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i pokrajina.  Ustav time brani cjelovitost Španjolske.

Službeni Madrid pokrenuo je niz akcija kako bi spriječio održavanje referenduma, a jedna od njih je kontrola financija kako bi spriječio da se referendum financira javnim novcem.   

Jodi Cuixart, predsjednik proneovisne udruge Omnium Cultural istaknuo je da im više nego ikada trebaju izrazi solidarnosti.

Sudionici skupa skandirali su "Sloboda izražavanja", "Ne bojimo se", "Imamo pravo odlučiti".

U nedjelju je dnevni list El Pais objavio poziv istaknutih osoba, poput pisca Javiera Mariasa i glumice Marise Paredes kojim pozivaju birače na bojkot referenduma, jer je, tvrde oni, riječ o "antidemokratskoj prijevari".

Bez obzira na protivljenje Madrida, katalonska vlada odlučna je organizirati referendum i proglasiti neovisnost ako pobijedi "da".

Madrid ima sudske ovlasti preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi Katalonija zaustavila glasovanje, no bilo koja od tih mjera narušila bi model decentraliziranog upravljanja u Španjolskoj, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina od kojih je Katalonija jedna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.