Obavijesti

News

Komentari 23

Političari se odrekli plaće: 'Sve dajemo za obrazovanje đaka...'

Političari se odrekli plaće: 'Sve dajemo za obrazovanje đaka...'
4

Kada smo krenuli u ovu priču, predizborno obećanje je bilo da ćemo kao zamjenici biti isključivi volonteri, čak i bez volonterske naknade na koju imamo pravo, kažu dogradonačelnici Katarina Srakočić i Miroslav Furdek

VIDEO

Računalnu opremu vrijednu 256.000 kuna Grad Duga Resa donirao je dugoreškim osnovnim školama Ivan Goran Kovačić i Vladimir Nazor, te Učeničkom domu. Novac za 29 panoa, 28 projektora i 30 prijenosnih računala grad je uštedio od plaća kojih se kao volonter odrekao dogradonačelnik Miroslav Furdek, a na isti način već su opremljena i četiri dječja igrališta od plaće dogradonačelnice Katarine Srakočić koja svoju dužnost također obavlja volonterski.  

donacija


- U školama je već postavljeno 29 panoa, 28 projektora, a ravnateljima škola uručeno 30 laptopa na korištenje. Sve to u svrhu da djelatnici škole – nastavnici i nastavno osoblje, učenike, našu djecu pripreme za društvo znanja, za konkurenciju i za borbu u 21. stoljeću na tržištu rada - rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar (HSS) dodajući da je to dio njihovih predizbornih obećanja da će raditi na društvu znanja u Dugoj Resi, te informatizaciji i opremanju škola iznad standarda.
- Htjeli smo dokazati da smo drugačiji od drugih i da ono što obećamo ispunjavamo, a htjeli smo pokazati i da političari trebaju biti plemeniti za dobrobit drugih. Zajedno smo odlučili da će se ukupan trošak plaće za svakog zamjenika se izdvajati na poseban račun gdje će biti vidljiva svaka potrošena lipa. Odlučili smo da idemo ulagati u ono što je najbitnije, a to su djeca, naša budućnost - rekao je Boljar dodajući da je potreba za opremom u školama još i puno veća, no svojim doprinosom žele donekle omogućiti učiteljima i učenicima modernu komunikaciju. Na ovaj način dodaje, planiraju provesti i drugu fazu projekta, da do kraja godine s još 370.000 prikupljenih kuna dodatno opreme informatičke učionice, kao i kemijske kabinete, učionice za tehnički i fiziku u Srednjoj školi Duga Resa, obje osnovne škole, a pokušat će i u Domu, a sve kako bi nastava bila suvremenija a time i zanimljivija učenicima.

Dogradonačelnica Katarina Srakočić (38) iz SDP-a inače je zaposlena u osiguravajućoj kući, a njen kolega dr. Miroslav Furdek (HSS) poznati je dugoreški liječnik ginekologije i radi u Domu zdravlja. Kod kandidature, oboje su se odlučili odreći plaće i naknada. Procjenjuju kako će u mandatu će na taj način uložiti nešto više od dva milijuna kuna u opremanje škola i igrališta. 

donacija


- Radim svoj posao koji nisam htjela napustiti, a kada smo krenuli u ovu priču, predizborno obećanje je bilo da ćemo kao zamjenici biti isključivi volonteri, čak i bez volonterske naknade na koju imamo pravo. Bruto iznos moje plaće na razini četverogodišnjeg mandata je milijun i 18 tisuća kuna, a kolege milijun i 70 tisuća kuna. Moj dio ide za najmlađe, za uređenje dječjih igrališta,  da svaki mjesni odbor, da svaki kutak grada Duge Rese dobije jedno dječje igralište, da to ne bude samo privilegija djece u centru gradova nego da svako dijete ima barem jedno malo dječje igralište. Prošle godine su napravljena četiri igrališta u mjesnim odborima Mrežnički Varoš, Donje i Gornje Mrzlo Polje Mrežničko, Trešnjevka u gradu Duga Resi ukupne vrijednosti 228 tisuća kuna. Isti iznos novaca ulažemo i ove godine u uređenje tri igrališta. Kompletno ćemo urediti igralište na gradskom kupalištu, te igrališta u Belajskoj Vinici i u Dvorjancima - govori dogradonačelnica Srakočić. Dr. Furdek kaže da su okupljeni uz gradonačelnika Boljara došli na ideju ovog projekta da pomognu i naprave u gradu što više za dobrobit djece.
- Mislim da smo napravili dobar posao. Mi imamo svoje poslove. Volonteri smo i tu smo uvijek kada treba nešto odraditi, a najkonkretnije ćemo pomoći na načinda smo se odrekli naknade. To je jako dobar projekt i savjetujem drugima koji žele da pokušaju učiniti slično - govori dogradonačelnik Furdek, dodajući da se nakon predane donacije školama osjeća jako dobro i ponosan što će oprema koristiti zajednici i djeci.        

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer