Obavijesti

News

Komentari 6

'Političari u BiH bagateliziraju ratne zločine i povrede prava'

'Političari u BiH bagateliziraju ratne zločine i povrede prava'
2

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling navodi kako su dva događaja iz ožujka cijelu Europu podsjetila na mračnu stranu prošlosti iz 20. stoljeća

VIDEO

Njemački političar i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling optužio je u petak predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lažima pokušava umanjiti obujam i prirodu strašnih zločina počinjenih tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. te je pozvao na hitno donošenje zakona kojim bi se zabranilo nijekanje zločina poput genocida u Srebrenici.

Karadžić poručio: Srpski narod i ja svejedno smo vas pobijedili
Karadžić poručio: Srpski narod i ja svejedno smo vas pobijedili

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling navodi kako su dva događaja iz ožujka cijelu Europu podsjetila na mračnu stranu prošlosti iz 20. stoljeća. Jedan je doživotna presuda zatvora bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, a drugi postrojavanje sljedbenika četničkog pokreta kod Višegrada u istočnoj Bosni.

Schwarz-Schilling ističe kako su Karadžiću suci međunarodnog suda u Den Haagu kaznu doživotnog zatvora izrekli i zbog odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici 1995. te kako se teško može i zamisliti drugačija kazna za ovu težinu zločina, planirano ubijanje tisuća nedužnih ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Političari u BiH bagateliziraju zločine'

- Utoliko više zapanjuje što političari koji danas imaju odgovornost za BiH kritiziraju ovu presudu visokog suda u Den Haagu i bagateliziraju ili čak potpuno niječu ratne zločine i povrede ljudskih prava koje spadaju u najgore zločine u Europi nakon 2. svjetskog rata. Upravo to danas čini predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnik Republike Srpske i srpskog 'konstitutivnog naroda' koji je 2008. javno rekao da je 'u Srebrenici bio genocid'. Današnjim lažima Dodik na sebe uzima tešku krivicu. I u Njemačkoj je poslije 2. svjetskog rata postojala slična situacija s procesuiranjem zločina holokausta pred sudom za ratne zločine u Nürnbergu: počinitelji su, doduše, osuđeni na smrt ili na visoke zatvorske kazne. Ali unatoč tome bilo je građana i političara koji su naprosto nijekali ubijanje u koncentracijskim logorima poput Auschwitza - napisao je Schwarz-Schilling.

Karadžić se žalio na presudu: 'Uspjeh te žalbe nije siguran'
Karadžić se žalio na presudu: 'Uspjeh te žalbe nije siguran'

Podsjetio je kako je Bundestag upravo zbog toga svojedobno donio zakon kojim je zabranio nijekanje holokausta i takva djela proglasio kažnjivim. Isto bi, drži Schwarz-Schilling, trebalo učiniti i u BiH, a ukoliko je nužno, takav bi zakon trebao nametnuti sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

- Ako ima političara koji svojim glasovima u parlamentu blokiraju takav zakon, onda je zadaća visokog predstavnika, koji bdije nad mirovnim procesom u BiH, da sam donese takav zakon kako bi zaštitio pravnu državu - poručio je njemački političar.

'Nevjerojatnim' je pak opisao nedavno okupljanje sljedbenika četničkog pokreta u istočnoj Bosni, koji su pritom slali poruke mržnje i prijetili novim zločinima i pokoljima nesrba.

Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu
Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu

Schwarz-Schilling je podsjetio kako su četnici pod vodstvom Draže Mihailovića odgovorni za najstrašnije zločine počinjene tijekom 2. svjetskog rata upravo u istočnoj Bosni, usporedivši ih sa zločinima nacista u Njemačkoj.

- Nezamislivo je da se u Njemačkoj danas više stotina bivših pripadnika SS-a okupi u svojim uniformama, da pjevaju pjesme Hitleru i slave Himmlera - napisao je Schwarz-Schilling, pozvavši da se zakonom u BiH sankcionira i svako članstvo ili suradnja s udrugama koje promiču fašizam. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.