Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Politika ih nije uništila: Ljubav prve gay premijerke Balkana

None Foto: Profimedia 3

Medijska izloženost i silne obaveze koje dolaze s visokom pozicijom u politici nisu uzdrmale ljubav političarke Ane Brnabić i liječnice Milice Đurđić koja traje punih osam godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić i njezina dugogodišnja partnerica Milica Đurđić uskoro će postati roditelji, objavio je u ponedjeljak srpski Blic. Milica Đurđić, inače liječnica Kliničkog centra Srbije otišla je na umjetnu oplodnju i uzela je porodiljni dopust.

Iz ureda premijerke potvrdili vijest, istaknuvši pritom da premijerka ostaje pri stavu da detalje svojeg privatnog života neće iznositi javno.

Red carpet and opening of the 46th FEST in the Sava Center.Crveni tepih i otvaranje 46. FEST-a u Sava centru. 'HVALA NA LIJEPIM ŽELJAMA' Srpska premijerka i njezina djevojka Milica očekuju bebu

Porijeklom iz Hrvatske, srpska političarka Ana Brnabić prva je deklarirana gay osoba u Vladi Srbije. Prije imenovanja, Brnabić je navodno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upozorila da bi njezina orijentacija mogla biti problem. 

- Ona je tako fina i ljupka, rekla mi je: Predsjedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti, a ja sam joj odgovorio: Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vrijedna - izjavio je Vučić za RTS

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

I doista, Vučićeva odluka da na mjesto premijerke imenuje nestranačku ženu homoseksualne orijentacije privukla je pažnju cijele regije, a potez su različito komentirali hrvatski političari.

Dok je Miro Kovač iz HDZ-a ocijenio kako je riječ o strateškom i marketinškom potezu, kojim će Vučić spriječiti stvaranje ozbiljne konkurencije u redovima njegove Srpske napredne stranke, Vesna Pusić je komentirala da to može biti dobro za odnose Hrvatske i Srbije. 

-  Uvijek je dobro kad dođe netko novi jer to ukazuje na nadu da će se susjedski odnosi popraviti. Mi kao i Srbi moramo uložiti napore kako bi se ti odnosi popravili. Ako ju je Vučić postavio na čelo vlade kako bi Srbiji time otvorio put prema EU onda je time napravio dobar potez i dodala da seksualna orijentacija u svakom slučaju ne bi smjela dirigirati hoće li netko dobiti neki posao ili ne. 

'Moj je posao takav da se tiče i nje'

Međutim, medijska izloženost i silne obaveze koje dolaze s visokom pozicijom u politici nisu uzdrmale njihovu ljubav koja traje punih osam godina. Iako je Brnabić svoj privatni život držala daleko od očiju javnosti, s vremenom se počela pojavljivati s Milicom na kulturnim događajima, ali odluke o privatnom životu ne govori javno strogo se pridržava. 

U jednom od rijetkih komentara na tu temu, Brnabić je za kurir.rs istaknula da su njihova zajednička pojavljivanja u javnosti izraz Miličine podrške njoj, nego želja za eksponiranjem. 

- Milica ima svoju karijeru i posao koji je izrazito odgovoran i težak. Razgovaramo i o mom poslu kao što i svatko drugi razgovara u krugu svoje obitelji. Ona je, nažalost, postala javna ličnost, iako to nikada nije željela. Razgovaramo o mom poslu i teškim odlukama, jer je posao takav da se posljedice i kritike mog života nužno tiču i nje. Imamo veliko uzajamno poštovanje prema karijerama i razumijevanje svih žrtava koje s tim idu. Što se tiče njenih pojavljivanja u javnosti, to je više njena podrška meni nego želja da se pojavljuje i ja joj se zahvaljujem na tome - zaključila je Brnabić. 

brnabic | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Osim što povremeno zajednički odlaze na kulturna događanja, par često dolazi na ljetovanje u Staru Bašku na otok Krk

Mještani Stare Baške tvrde da je Ana divna, druželjubiva i vječno nasmijana žena, uvijek spremna pomoći. Na Krku je kod bake i djeda provela većinu djetinjstva, pa je čini se, premijerki i dalje Baška omiljena destinacija za odmor i uživanje s najbližima. 

Komentari (22)
  • A tko osjemeni Milicu?

    4. 2. 2019,   19:03
  • Zašto mislite da ovde nekog zanima njihova '' ljubav'' ?

    4. 2. 2019,   19:26
  • E "moja" milice gdje si ti gledala kada si birala muža?

    4. 2. 2019,   21:34