Obavijesti

News

Komentari 5

'Politika je Marišćinu dovela, politika ju mora i zatvoriti'

'Politika je Marišćinu dovela, politika ju mora i zatvoriti'
3

Zar je potrebno ponavljati da se odgovorni trebaju probuditi i zdravlje mještana staviti prije interesa politike, jer zdravlje nema cijenu, poručili su u subotu mještani Marčelja i Viškova

VIDEO

Još jednom prosvjednom akcijom "Hod za čisti zrak" mještani Marčelja i Viškova u subotu su odlučili dati do znanja da je pravo na čisti zrak kategorija garantirana Ustavom RH!

- Zar je potrebno ponavljati da se odgovorni trebaju probuditi i zdravlje mještana staviti prije interesa politike, jer zdravlje nema cijenu! Politika je ŽCGO Marišćinu dovela, politika ju mora i zatvoriti! Zato još jednom apeliramo na ministra zaštite okoliša i energetike da ne dvoji već da zatvori ŽCGO Marišćina, jer i mi ne dvojimo, mi želimo odvajati! Neka se napokon počnu poštovati EU Direktive, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koji vrlo jasno navode potrebu odvajanja biorazgradivog otpada i metode njegove obrade. ŽCGO Marišćina smrdi i smrdjet će sve dok bude tu i dok se na postrojenju na Marišćini bude prihvaćao bio otpad bez prethodnoga odvajanja - poručili su prosvjednici.

Ovaj put prosvjednici su krenuli od Crne jame, odlagališta opasnog otpada Sovjak, koja se nalazi se tik uz staro odlagalište komunalnog otpada Viševac na Viškovu.

- Crna jama Sovjak je strava i užas, ono najgore što čovjek može učiniti prirodi, ekološka sramota ne samo riječka, kvarnerska nego i hrvatska - kazali su prosvjednici te dodali kako niti staro gradsko odlagalište Viševac nije za pohvalu iako je sanirano, tj. lijepo pokriveno travom.

Smatraju kako tone raznog otpada nije dovoljno samo sakriti i drugim riječima gurati smeće pod tepih.

- Nažalost, škola sa Viševcom i Sovjakom Općini Viškovo nije bila dovoljna, na drugom kraju Općine, toliko blizu da ova skupina ljudi može u kratkom vremenu obići sva 3 smetlišta, imamo treći, "najmoderniji" Županijski Centar za gospodarenjem otpadom - Marišćina! Toliko dobar i moderan da već godinama truje ne samo mještane sjevernog djela Općine, nego se ovaj neizdrživi smrad po trulim jajima i trovanje lebdećim česticama širi sve dalje - ogorčeni su prosvjednici.

Naime, prema zadnjim podacima na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u 2018. godini bilo je 122 satna prekoračenja emisija sumporovodika (H2S) i 6 dnevnih prekoračenja emisije PM10 čestica. U 2019. godini zabilježena su 172 satna prekoračenja emisije sumporovodika i 2 dnevna prekoračenja emisije PM 10 čestica.

- Ponavljamo, smrad po trulim jajima nije neugodan miris, to je SMRAD !!! To nije dodijavanje mirisom, to je ubijanje smradom, ma koliko nas uvjeravali u suprotno. Mi to znamo i osjećamo jer se u njemu dušimo - zaključili su prosvjednici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u