Obavijesti

News

Komentari 2

Poljaci na izborima: Odaziv će odlučiti hoće li PiS moći sam

Poljaci na izborima: Odaziv će odlučiti hoće li PiS moći sam
1

Glavne oporbene snage - centristička Građanska platforma, Savez demokratske ljevice i Poljska narodna stranka - nadaju se da bi zajedno mogli pobijediti PiS i sastaviti koalicijsku vladu

VIDEO

Poljaci izlaze u nedjelju na parlamentarne izbore na kojima vladajući konzervativci očekuju pobjedu  zahvaljujući velikodušnim socijalnim davanjima i vatrenoj nacionalističkoj retorici, no možda im to neće biti dovoljno za apsolutnu većinu mandata. 

Poljaci će izabrati 460 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, i 100 članova Senata.

Stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. pod vodstvom bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, imala je jasno vodstvo u ispitivanjima javnog miljenja pred izbore i očekuje se da će osvojiti između 40 i 49 posto glasova.

Glavne oporbene snage - centristička Građanska platforma, Savez demokratske ljevice i Poljska narodna stranka - nadaju se da bi zajedno mogli pobijediti PiS i sastaviti koalicijsku vladu.

PiS je nastojao u kampanji ponajprije mobilizirati niže slojeve društva, veličajući obiteljske vrijednosti i obećavajući da će povećati socijalna davanja i minimalnu plaću te smanjiti poreze. Predizborna kampanja te stranke pridonijela je polarizaciji društva. Stranački čelnici upozoravali su protiv seksualnih manjina i liberalnih vrijednosti uvezenih sa Zapada. Činili su to uz blagoslov Katoličke Crkve, koja je i dalje jako utjecajna u ruralnim dijelovima zemlje.

Građanska koalicija, formirana oko centrističke Građanske platforme, računa ponajprije na glasove srednje klase u velikim gradovima, nezadovoljne zbog podjela u društvu, kontroverznih reformi pravosuđa i afera u koje su se upleli politički čelnici.

Ljevica, pak, kritizira PiS-a zbog napada na LGBT pokret i savezništvo s Crkvom, ali dijeli cilj socijalne države. Ujedinjena, ima dobre izglede vratiti se u parlament iz kojeg je izbivala četiri godine.

- Poljsko biračko tijelo podijeljeno je u dvije skupine. Oko 45 posto birača podržava PiS, a isto toliko centrističku oporbu i ljevicu - rekla je politologinja na varšavskom sveučilištu Anna Materska-Sosnowska.

- Odaziv će o odlučiti o tome hoće li PiS moći vladati sam ili će morati formirati koaliciju ili čak riskira li gubitak većine - dodala je.

Oporba obećava ukidanje kontroverznih reformi pravosuđa koje po mišljenju Europske komisije ugrožavaju vladavinu prava u zemlji. Ali ne nudi jasno definiran politički program.

Birališta su otvorena u 7 sati i zatvaraju se u 21 sat kada se očekuje objava prvih izlaznih anketa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa