Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poljoprivrednike pozivaju da se brzo jave za državnu zemlju

None Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Prema novom Zakonu, za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu mogu se sklopiti ugovori o privremenom korištenju

Pozivaju se svi poljoprivrednici i pravne osobe kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i poljoprivrednike koji su koristili to poljoprivredno zemljište na temelju tzv. potvrda da se žurno jave u jedinice lokalne samouprave kako bi predale zahtjev i sklopile Ugovor o privremenom korištenju, priopćila je Agencija za poljoprivredno zemljište.  

Agencija za poljoprivredno zemljište dostavila je jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) detaljne upute za postupanje s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske kojim se privremeno raspolaže. 

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućio je da se za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu mogu sklopiti ugovori o privremenom korištenju. Te ugovore sklapa Agencija za poljoprivredno zemljište s fizičkim ili pravnim osobama  koje su u mirnom posjedu tog zemljišta i platile su  naknadu za korištenje istog. Fizičke i pravne osobe koje žele privremeno koristiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države moraju podnijeti zahtjev, dokaz o načinu stjecanja mirnog posjeda (ugovor, potvrda ili drugi dokument), potvrdu da su platile korištenje tog zemljišta i izjavu općine/grada da nemaju duga s osnove korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine/grada - stoji u priopćenju. 

Na temelju Ugovora o privremenom korištenju korisnici zemljišta će moći podnijeti zahtjev za izravna plaćanja u poljoprivredi do 15. svibnja. 

Sve dodatne informacije i obrasci mogu se naći na stranici Agencije za poljoprivredno zemljište.

Komentari (16)
  • Seljaci, poljoprivrednici ujedinimo se. Pustimo drzavi murvi i murvama koji ju vode nek si sami obradjuju drzavno zemljiste pa da vidimo koliko budu kruha iz Cernobilske (uvoz Ukraijna) psenice pojeli. Daj bog da se najeli iz drzavne uprave radijacije toliko da pocnu svjetliti.

    19. 4. 2013,   00:00
  • Vrijeme je da poljoprivrednici raskinu "radni odnos" sa državom koja ih podcjenjuje i ucjenjuje njihovom mukom.

    19. 4. 2013,   10:00
  • IIIIIIIIIIIIII opet neka agencija sa neznam koliko podobnih zaposlenika i naravno sa podobnom placom!!!!!!!

    19. 4. 2013,   18:36