Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poljska tvrdi: U EU smo izvezli čak 2700 kg sumnjivoga mesa

None Foto: Screenshot/youtube

Vodeći poljski veterinar kazao je da je Poljska izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje EU - Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španjolsku, Litvu, Portugal i Slovačku

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje Europske unije, rekao je vodeći poljski veterinar u četvrtak, nakon što je televizijska reportaža izvijestila o kompaniji koja ubija bolesne krave i prodaje njihovo meso za prehranu ljudi.

Pawel Niemcuk rekao je na konferenciji za novinare da je sumnjivo meso izvezeno u Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španjolsku, Litvu, Portugal i Slovačku.

VETERINARSKI INSPEKTOR: 'Meso sa snimke iz klaonice u Poljskoj nije uvezeno kod nas'

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 posto.

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri tjedna u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice. Snimio je i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koje s užetom oko vrata tegle u klaonicu, zatim trupla na hrpi i četvrtine mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište.

UŽAS U POLJSKOJ Kolju bolesne krave, ne zna se je li Hrvatska uvezla to meso...

Poljsko državno odvjetništvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, priopćilo je u srijedu da je počelo istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici, nakon televizijskog izvješća novinara.

SKANDAL U POLJSKOJ Tajne snimke iz klaonice: Kolju bolesne krave i izvoze ih u EU

Obaviješten o tom slučaju, europski povjerenik za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je u srijedu inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje europskih propisa na tom polju jer je Poljska velik izvoznik mesa u Europu.

Komentari (49)
  • O čemu ovi pričaju. 2700 kg. sumnjivog mesa, pa to je maksimum 10. krava od 300.kila. A di je ostatak. I koliko je od toga svršilo u Hrvatsku. Svi znamo da uvozimo iz raznih Europskih zemalja, ali nažalost na mesu ne piše iz koje. Samo kažu iz EU. Koliko mesa se uveze u neku zemlju EU, a kasnije izvozi iz te zemlje pod deklaracijom EU. Dovoljno je pogledati koliko riže proizvodi Italija, a koliko izvozi. Isto je s mesom i svom ostalom raznom robom.

    31. 1. 2019,   13:07
  • hahha kakavo mazanje.... 2700 kila? ovo samo budale mogu povjerovat.

    31. 1. 2019,   13:05
  • 2700 kg su samo kroz Pivac u jednom Tamiću hahaha

    31. 1. 2019,   13:10