Obavijesti

News

Komentari 10

'Poljska ne definira budućnost Europe, Poljaci zaslužuju više'

'Poljska ne definira budućnost Europe, Poljaci zaslužuju više'

Europa je područje stvoreno na temelju vrijednosti, odnosa s demokracijom i javnim slobodama s čime je Poljska danas u sukobu, kazao je Macron na konferenciji za novinare

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron žestoko je u petak kritizirao poljsko odbijanje da se postigne kompromis o europskoj direktivu o "izaslanim" radnicima iz zemalja EU-a s nižim plaćama, rekavši da je riječ o "novoj greški" Varšave koja se time stavlja "na marginu" Europe po "brojnim pitanjima", prenose agencije.

"Poljska u ničemu nije ono što definira Europu", kazao je on na susretu s novinarima u bugarskoj Varni, zadnjeg dana turneje po istočnoj Europi za skupljanje podrške za reformu direktive, prenosi AFP. "Poljski narod zaslužuje više", dodao je on kao odgovor na stav koji je usvojila premijerka Beata Szydlo.

"Europa je područje stvoreno na temelju vrijednosti, odnosa s demokracijom i javnim slobodama s čime je Poljska danas u sukobu", kazao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom.

Opisao je poljsko odbijanje da promijeni stajalište o reviziji direktive o izaslanim radnicima, što vodi u "društveni dumping i nelojalnu konkurenciju", kao pogrešku, navodi Reuters. "Poljska danas ne definira budućnost Europe, niti će to činiti u budućnosti", rekao je Macron.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Francuski je predsjednik dodao da želi da Bugarska bude za pregovaračkim stolom glede europskih integracija.

Bugarski predsjednik Radev je sa svoje strane naglasio da Europska unije treba uspostaviti ravnotežu između spornih pitanja koja dijele bogati zapad i siromašniji istok Unije.

Macron je u četvrtak bio u Rumunjskoj gdje je dobio mlaku potporu za strožu regulaciju rada jeftine radne iz istočnoeuropskih zemalja, no ipak dovoljnu za ocjenu da će do kraja godine imati sporazum.

Macron je krenuo na turneju po Austriji, Rumunjskoj i Bugarskoj kojom želi osigurati potporu za jačanje europskih standarda u radu izaslanih radnika čime bi se smanjio izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Europu.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je nakon sastanka s Macronom da zemlje istočne i zapadne Europe žele riješiti to pitanje, no nije rekao što je za njega prihvatljivo.

Europska direktiva omogućuje tvrtkama da šalju radnike u druge države članice na određeni rok. Zapadnoeuropske zemlje boje se da to dovodi do dampinga radne snage jer poslodavci imaju obvezu platiti izaslanim radnicima samo minimalnu plaću propisanu u zemlji domaćinu, a socijalno osiguranje plaćaju u domovini. Takva praksa osobito je česta u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Iako "izaslani" radnici čine tek jedan posto radne snage u EU, to je politički osjetljivo pitanje koje je proteklih godina produbilo podjele između bogatog zapada i siromašnog istoka i prvi je korak koji francuski predsjednik želi učiniti u svojem projektu preoblikovanja Europe.

U srijedu je Macron dobio potporu Slovačke i Češke i to je njegova simbolična pobjeda nakon nastojanja euroskeptičnih vlada Poljske i Mađarske da blokiraju reformu europske radne direktive.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag