Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Polupane sve ploče s imenima Hrvata ubijenih 1992. godine

To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu

Nepoznati počinitelji polupali su ploče s imenima 67 Hrvata koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata 1992. godine u mjestu Briševu u općini Prijedor na sjeveru BiH, objavili su u utorak mediji u Mostaru.

Pozivajući se na očevice koji su objavili fotografije na društvenim mrežama, navodi se kako su polupane sve ploče koje su ovoga proljeća u mjestu Briševu, selu južno od Prijedora, postavili članovi istoimene udruge, čije je sjedište u Zagrebu.  Na pločama su bila zapisana imena žrtava, Hrvata civila koje su pobili pripadnici srpskih snaga.

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktički je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga.

To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu. Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri. Obnovljeno je tek nekoliko obiteljskih kuća.

Komentari (6)
  • I to nikako ne razumijem. Srbi su "žrtve" svih ratova, a jedino su oni u ratu uništavali crkve i džamije i ubijali ljude na području u kojem uopće nije bilo ratnih operacija (Banja Luka, Trebinje, Prijedor, Prnjavor, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Bosanski Kobaš, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Derventa, Doboj, Brčko, Sanski Most, Ključ, Zvornik, Janja, Bijeljina, Višegrad, Foča, itd itd itd itd itd). Jesu li Hrvati i Bošnjaci ubijali civile i rušili vjerske objekte? Jesu, ali nikako u tako oraganiziranom zločinačkom poduhvatu. Lokalno je bilo zločina: Hrvati u Hercegovini, Bošnjaci u Srednjoj Bosni, ali tako na "državnoj razini" zločine su organizirali samo Srbi. I dok ne plate sve te grijehe nikada im se neće oprostiti.

    28. 5. 2019,   14:05
  • Sada će Pupi reci da su Hrvati u Jasenovcu ubijali srbe!Da sakrije istinu!

    28. 5. 2019,   15:34
  • Ma to su imena povampirenih Ustaša i legitiman cilj rekli bi naši političari ...

    28. 5. 2019,   14:41