Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pompeo se obrušio na 'kinesko podmićivanje' i 'ruske trolove'

None Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Sjeverna Makedonija se mora "odlučno oduprijeti i obraniti od štetnih utjecaja", rekao je američki državni tajnik u izjavi novinarima u društvu makedonskog premijera Zorana Zaeva

Američki državni tajnik Mike Pompeo kritizirao je u petak "štetan" utjecaj "ruskih trolova" i "kineskog podmićivanja" tijekom boravka u Sjevernoj Makedoniji u okviru putovanja na Balkan.

Zapad je više puta optuživao Rusiju da stoji iza kampanja dezinformiranja na društvenim mrežama, napose u 2018. u vrijeme političke bitke zbog promjene imena te zemlje čemu se Moskva protivila.

Trump at the Hispanic Heritage Month Reception SKREĆU PAŽNJU S OPOZIVA Pence kao Trump: Traži da se istraže poslovi Bidena i sina

Što se tiče Kineza, oni su počeli provoditi politiku ulaganja na Balkanu, osobito na području izgradnje infrastrukture koja nedostaje toj siromašoj regiji na vratima Europske unije.

Sjeverna Makedonija se mora "odlučno oduprijeti i obraniti od štetnih utjecaja", rekao je američki državni tajnik u izjavi novinarima u društvu makedonskog premijera Zorana Zaeva.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo visits North Macedonia | Autor: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Vaša zemlja treba ići naprijed vođena srcem i dušom građana Sjeverne Makedonije a ne serverima i ruskim trolovima na društvenim mrežama - rekao je.

Poznato je da je Sjeverna Makedonija i sama bila važno središte za proizvodnju "lažnih vijesti" namijenjenih američkom tržištu tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.

Mike Pompeo je usto upozorio na "strategiju masovnog kineskog podmićivanja za ugovore o izgradnji infrastrukture".

United States President Donald J. Trump Departure A ZBOG TOG TRAŽE OPOZIV Trump bez rukavica: Ukrajina i Kina trebaju istražiti Bidene

U zadnjih šest godina Kinezi provode strategiju masovnih ulaganja u infrastrukturu i na tom su polju sada suparnici Europljanima.

Njihove ugovore prate zajmovi na koje Zapad upozorava zemlje zapadnog Balkana koje su bez novca, ističući da bi ih mogli gurnuti u dužničko ropstvo

Komentari (8)
  • ...Njihove ugovore prate zajmovi na koje Zapad upozorava zemlje zapadnog Balkana koje su bez novca, ističući da bi ih mogli gurnuti u dužničko ropstvo... .....vrlo licemjerno gospodine Pompeo, tko je doveo do ovog kaosa na brdovitom Balkanu i tko je narode na ovim prostorima gurnuo u duznicko ropstvo ako nije Amerika sa svojim EU slugama... ako mislite da su svi ljudi na ovim prostorima zatupljeni, e pa nisu bas svi.

    5. 10. 2019,   10:01
  • Jadni ameri

    5. 10. 2019,   00:18
  • Što se tiče najveće terorističke države svijeta SAD oni su najveći faktor nestabilnosti u svijetu. Tko je započeo gospodarski rat i sankcije naravno da nisu niti Rusija ni Kina, to zaoštravanje i sve ratove započeli su Amerikanci i njihovi sateliti. Naravno, ni mi u Hrvatskoj nismo sretni s aferom Agrokor, nije je ni trebalo, afera je potaknuta od krim miljea unutar aktualne Vlade koja se konačno odlučila opljačkati dugogodišnje partnere. Koji je bio vrag da je vlada dala koncesije Mađarima za kikiriki a iza Mađara stoje Rusi ne Ameri niti Europa već Rusi. Postoje strane agenture unutar svih poluga vlasti u Hrvatskoj i vodi se rat. Aferom Agrokor vlast je minirala Hrvatsku. Prodaja zemljišta odnosno višegodišnje koncesije po povlaštenim cijenama i prepuštanje naših nalazišta nafte i plina MOL u dovelo nas je u sužanjski odnos i ovisnost o ruskom kapitalu i mađarskom gospodarskom terorizmu. Vjerujem li velikim silama, ne mi smo perec država i jedva čekaju da nas rastranćiraju kao svinjsku polovicu. Kineska ulaganja u Hrvatskoj????? Nema kineskih ulaganja, Hrvatska je dobila novac iz Fondova EU i to je to, kineske banke tu nemaju ništa, zadatak je Kineskih graditelja izgraditi most jer Oni su izvođaći a ne investitori. Za to će dobiti novce i to je to.

    6. 10. 2019,   19:08