Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poniranje: Lufthansin Airbus umalo pao kao Germanwingsov

None Foto: Airbus

Airbus je u prosincu promijenio upustva za korištenje za sve zrakoplove nakon što je na A321 Lufthanse zakazala oprema koja kontrolira kut pod kojim avion uzlijeće

Prije samo četiri mjeseca europski dužnosnici izdali su sigurnosno upozorenje za sve Airbusove zbog pogreške koja bi mogla dovesti do poniranja aviona "nosom prema dolje" što se upravo i dogodilo u utorak iznad Francuske. 

Upozorenje je ponovno došlo u središte pozornosti nakon što je u francuske Alpe udario Germanwingsov Airbus 320 koji je u samo osam minuta s visine od 11.500 pao na manje od 2000 metara.

Kako piše Mirror, Airbus je u prosincu promijenio uputstva za korištenje za sve svoje zrakoplove nakon što je na modelu A321 Lufthanse zakazala oprema koja kontrolira kut pod kojim avion uzlijeće. To je aktiviralo tzv. Alpha protection sustav koji je avion okrenuo "nosom prema dolje".

Dogodilo se to 5. studenog na Airbusu A321 koji je letio iz španjolskog Bilbaoa za München. Iznad Pamplone naglo je počeo gubiti visinu te u samo jednoj minuti pao za više od 1000 metara. 

Posada je ipak uspjela zaustaviti daljnji pad i zrakoplov je sigurno sletio na aerodrom u Münchenu. 

Dužnosnici Lufthanse tvrde pak da je s avionom koji se srušio iznad Francuske bilo sve u redu i da je prošao provjeru samo dan prije kobnog leta. 

Komentari (55)
  • pa sta vi pisete gluposti netocne jer nemate tema, 1000 metara u minuti nije nista, toje 17 metara po sekuni i za avion je to normalno. ALPHA PROTECTION sustav sluzi kako bi se sprijecilo poniranje sto je ovaj avion i izvuklo, a ne kako bi se on srusio.

    25. 3. 2015,   12:26
  • Nek ja putujem autićem. vec ak moram poginut, nek bude u sekundi. bolje nego ovako gledat 8 min kako umires

    25. 3. 2015,   10:32
  • super ja bas tim modelom putujem za 9 dana...:S

    25. 3. 2015,   10:36