Obavijesti

News

Komentari 51

Ponosna uzgajivačica Milka: Izleglo joj se pile s tri nogice

Ponosna uzgajivačica Milka: Izleglo joj se pile s tri nogice
1

Dosad nije imala ovakvih slučajeva sa svojim leglima iako se uzgojem koka bavi više od 60 godina. Susjedima je jako zanimljiv pa ga tu i tamo dođu vidjeti, neki i fotografirati

VIDEO

Poseban je, ali lijepo se uklopio među ostale, kaže Milka Bastašić kojoj se u Lipnici, između Vrbovca i Rakovca, krajem ožujka izleglo pile s tri nogice. Nije mu, kaže, još dala ime i nije sigurna iz kojeg je legla, onog domaćih koka ili pak nesilica. 


- Još je jako mali. Izlegao mi se negdje oko 20. ožujka i u početku nisam primijetila ništa čudno. Tek nakon nekog vremena kad sam ga gledala u gajbici vidjela sam da je nešto drugačije, da ima još nešto i zapitala se što mu to je. Kad ono još jedna noga, srasla s lijevom, ili, odvojena od nje, kako već, od koljena - opisuje Milka.


Dodaje da dosad nije imala ovakvih slučajeva sa svojim leglima te da se uzgojem koka bavi više od 60 godina.

- Nekad zna biti problema. Bude kokica koje imaju teškoće s hodom. Sad, recimo, u leglu domaćih imam dvoje koji teško hodaju, ali nikad mi se nije dogodilo da dobijem pilića s tri nogice - kaže nam ponosna uzgajivačica Milka Bastašić.


Susjedima je, tvrdi, jako zanimljiv pa ga tu i tamo dođu vidjeti, neki i fotografirati. Neobično pile najčešće stane ispred fotoaparata Milkine unuke. Vlasnica pileta kaže kako svatko ima svoju teoriju zašto životinja ima tri noge.


- Veterina nema neko posebno objašnjenja. Kako se pojavljuje telad s dvije glave, tako se pojavljuju i pilići. Uz povećanu pažnju pile može dugo živjeti. Postoji mogućnost da će koristiti sve tri noge, ali i da će jedna noga zakržljati. Ako će se koristiti sa sve tri noge, moguće je da će kretanje biti otežano - rekla je prof. dr.sc. Estella Prukner-Radovčić, izvanredni profesor na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.


- Iako ima tu nogicu viška, moj pilić je po svemu ostalome sasvim u redu. Jede s ostalima, lijepo se druži, manje više normalno hoda, možda mrvicu neobično, ali ništa strašno. 
Pošto još ne znam iz kojeg je legla, ne mogu reći je li manji nego što bi trebao biti ili pak stasa kako treba. Meni se čini da je u redu i da će tako i ostati. Mislim bi mogao poživjeti duže i sretnije nego što se sada čini. Garantiram da ću se ja lijepo za njega pobrinuti - zaključila je Milka koja u svom obiteljskom domu u Lipnici, osim pilića, za svoje potrebe uzgaja još i svinje te krave.

Genetski je i nema veze s uzgojem

To je genetska malformacija koja nema veze s uvjetima držanja ni drugim faktorima, tvrde stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca