Obavijesti

News

Komentari 39

Ponosni: 'Beskućnici smo, a za pučku kuhinju sadimo krumpir'

Ponosni: 'Beskućnici smo, a za pučku kuhinju sadimo krumpir'
1

U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način, kaže Vili Vukić

VIDEO

Pokretanje videa...

00:46

Nikad nisam radio u poljoprivredi. Moram priznati da mi je ovo veliki gušt. Radimo do devet ujutro pa opet od 17.30, kad sunce nije jako, i sviđa mi se, kaže Zrinko Mirčić (56). 

On je zadarski beskućnik koji s trojicom kolega, Zvonkom Martinovićem (58), Tonijem Cotom (54) i voditeljem projekta Vilijem Vukićem (45), uzgaja povrće za pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu te socijalnu samoposlugu u Zadru. Iskrčili su zapušteni gustiš i na 2500 četvornih metara zasadili 250 kilograma krumpira i nešto rajčica.

Posla su se primili prije dva mjeseca u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike “Nove vještine za nove mogućnosti”. Zemljište na Starom bokanjcu u Zadru dobili su na korištenje od tamošnje župe, a projekt je osmislio Caritas Zadarske nadbiskupije te ga ostvaruje u partnerstvu s Poljoprivrednom školom Stanka Ožanića i Ministarstvom socijalne politike. Momci će uskoro sve krumpire povaditi te se nadaju da će količina biti dovoljna za nekoliko mjeseci. I sami jedu u pučkoj kuhinji, pa i oni jedu svoje krumpire. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jučer smo neke skuhali i moram priznati da su jako ukusni, a danas ih frigamo. Pa pogledajte ih, lijepi su i poprilično veliki. Razmišljamo o navodnjavanju, a Vili je bio u potrazi za dijelom motora za frezu pa da ostatak povadimo strojno - kaže Zvonko Martinović. Iz udruge umirovljenika obećali su pomoći kod vađenja, grupa žena s Facebooka često donese kolača, pogotovo za blagdane. Planiraju izlagati na stočnom sajmu. Sretni su jer se osjećaju korisno. 

- U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način i zbog toga se osjećamo odlično - rekao je Vili, a Zrinko se raduje još nečemu: 

- Živim za trenutak kad ću napuniti vrećicu krumpirima i odnijeti ih kćeri. Reći ću joj ‘Dite, ovo je tvoj tata sadio’, dati joj poljubac i reći ‘Dobar tek!’.

Mnogi su odustali od posla

Vidjevši koliko je teško iz šikare stvoriti njivu, mnogi su odustali od teškog posla. Ipak, najhrabriji mjesecima vrijedno rade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić