Obavijesti

News

Komentari 24

Ponovno potvrđena optužnica protiv Ive Sanadera i Ježića

Ponovno potvrđena optužnica protiv Ive Sanadera i Ježića
1

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene

VIDEO

Zagrebački Županijski sud u petak je ponovno potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnjeg vlasnika Diokija Roberta Ježića za prodaju jeftine struje Diokiju iako je nakon smrti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je ranije priznao da ga je Sanader poticao na pogodovanje Ježićevoj tvrtki, obrana zaražila da se postupak obustavi.

- Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu protiv Sanadera i Ježića s obrazloženjem da, bez obzira što se iskaz Mravka ne može koristiti, da se svejedno može pročitati pa će sudsko vijeće procijeniti ima li to kakvu težinu - kazala je nakon potvrđivanja optužnice Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Dodala je da je optužno vijeće pritom zauzelo suprotan stav onome koje je imalo na prvom optužnom vijeću, iako je u oba navrata vijeće bilo u istom sastavu.

- Prvi puta su rekli da se optužnica u odnosu na prvookrivljenog temelji isključivo na iskazu Mravka, a sada su rekli da bez obzira što tog iskaza formalno nema, odnosno pitanje je kako se on može koristiti, da će sud procjenjivati na koji način će ga koristiti u tijeku postupka - kazala je Sloković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustvrdila je i da odlukom nisu iznenađeni te da je očito kako "Sanader na ovom sudu ne može dobiti ni jednu odluku u svoju korist".

Sloković je kazala i da će obrana u daljnjem postupku ustrajati na tvrdnji da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu.

- On nije bio ispitan od strane obrane i to se ne može koristiti. To je nesporno, to kaže i judikatura Europskog suda za ljudska prava i naša praksa. Dakle, na tom iskazu se ne može temeljiti sudska odluka, a drugih dokaza da je Sanader dao bilo kakvu naredbu u spisu nema. Po meni jedina stvar koja se tu može presuditi je oslobađajuća presuda samo ne znam zašto treba još pet godina hodati na sud i u ovom predmetu - zaključila je Sloković.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu i preminuo.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti