Obavijesti

News

Komentari 141

'Izvini što ne znam pjevati Lili Marleen ili 'Za dom spremni'

A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima, sarkastično je izjavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Indiji, gdje je u službenom posjetu

VIDEO

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ispričao se u četvrtak "anemičnom" hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću zato što ne zna pjevati "Lili Marleen" i nastavio polemiku o svojem viđenju hrvatskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.

"Izvini Plenkoviću, ne znam pjevati Lili Marleen ili Thompsonov 'Za dom spremni“. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima", sarkastično je izjavio Dačić u Indiji, gdje je u službenom posjetu, kako ga prenose beogradski elektronički mediji.

"Lili Marleen" poznata je njemačka ljubavna i antiratna pjesma, osobito popularna tijekom Drugog svjetskog rata, podjednako i među njemačkim i savezničkim snagama.

Plenković je u srijedu poručio da je Hrvatska odgovorna država koja želi suradnju sa svim susjedima, te odlučno odbacio negativnu retoriku iz Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač", rekao je Plenković, izravno aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Dačić u četvrtak izjavi državnoj agenciji Tanjug navodi kako hrvatski premijer "očigledno nema šta drugo raditi" nego svakodnevno napada Srbiju jer mu je "potreban neprijatelj" da bi "poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

"Tako je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, BiH i Mađarskom, skoro sa svim svojim susjedima", rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomacije reagirao je i na Plenkovićevu ocjenu da Dačić ne poznaje povijest kada Hrvatsku svrstava na "stranu Hitlera u Drugom svjetskom ratu".

Dačić je tako ponovo ustvrdio da je "Hrvatska 15. lipnja 1941. pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana te da je ostala vjerna Hitleru i poslije njegova samoubojstva 30. travnja 1945."

"Čak i poslije kapitulacije Njemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. ožujka 1941, a Hrvati su 10. travnja s cvijećem i oduševljenjem dočekali Njemce u Zagrebu“, navodi srbijanski šef diplomacije, uz ocjenu da je Plenković "nešto pomiješao" jer su se Hrvati borili kod Staljingrada na Hitlerovoj strani.

Dačić pri svojim izjavama ignorira izvorišni dio Ustava RH koji kazuje da je moderna hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a i antifašističkoj borbi, nasuprot NDH.

'Popis ubijene djece iz Jasenovca poslat ću u Zagreb preporučenom poštom'

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je da će hrvatskim vlastima poslati popis 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i logorima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata kao odgovor na pokušaje relativiziranja ustaških zločina, objavio je u četvrtak beogradski tisak.

„Zagrebu lista imena 20.000 djece ubijene u Jasenovcu“ udarni je naslov u provladinom listu Večernje novosti, uz ocjenu kako je to odgovor Srbije „na pokušaje relativiziranja ustaških zločina i revizije povijesti“.

'Dačić koristi riječ rat, nismo svi isti, ni danas, a ni 90-ih...'
'Dačić koristi riječ rat, nismo svi isti, ni danas, a ni 90-ih...'

Srbijanski šef diplomacije, koji je potaknuo pozornost medija razmjenom oštrih i provokativnih izjava s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao je Večernjim novostima kako će popis u Zagreb poslati „preporučenom poštom“.

„Planirao sam to i ranije uraditi, ali kad god riješim dostaviti spisak određenom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta“, rekao je Večernjim novostima Dačić, koji trenutno boravi u posjetu Indiji.

Kako piše list, Dačić je naglasio da bi „hrvatski dužnosnici, bar iz osjećanja počasti za žrtve, morali šutjeti, a ne tražiti neke nove istrage, poput predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se založila za formiranje međunarodne komisije za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu, najzloglasnijem logoru smrti“.

Ivica Dačić: Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imat će ga...

Podsjećajući na najnovije prijepore Plenkovića i Dačića te uzajamne ocjene da „nismo jednaki“, Večernje novosti ostavljaju otvorenim pitanje kako će se aktualna kriza u srpsko-hrvatskim odnosima reflektirati na konkretnu suradnju dviju država, uz nagovještaj da bi se to moglo vidjeti „već sljedećeg tjedna“.

„Naime, za 8. svibnja zakazan je sastanak mješovitog povjerenstva dviju država za pitanja nestalih, ali još nema potvrde hoće li do tog susreta i doći“, pišu Večernje novosti.

List ocjenjuje kako bi „novo zatezanje između Beograda i Zagreba moglo poremetiti i značajan napredak koji je postignut na polju pravosuđa, a nakon što su ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske dogovorili formiranje dviju zajedničkih komisija čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina, te na razmjeni spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine“.

'Imamo pametnijeg posla nego da se prepucavamo s Dačićem'
'Imamo pametnijeg posla nego da se prepucavamo s Dačićem'

Uz podsjećanje da se nije daleko odmaklo ni u rješavanju otvorenog spora o međudržavnoj granici, Večernje novosti pišu kako su sve to „teme koje bi mogle zakočiti Srbiju na putu ka članstvu u EU“.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.