Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Popisali su broj prosvjednika, nisu uzimali njihove podatke'

None Foto: PIXSELL

Dodao je kako je policija dolazila u škole u Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi prikupila podatke o broju sudionika, što je uobičajena radnja, a nikako nisu popisivali osobne podatke učitelja, štrajkaša ili prosvjednika

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je u utorak kako policija u Krapinsko-zagorskoj županiji nije prikupljala osobne podatke prosvjednika u školama, već je samo popisivala broj sudionika koji su se uputili na prosvjed u Zagreb kako bi osigurala protočnost i sigurnost prometa.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Kada imamo prosvjede s velikim brojem sudionika, najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prijevoznim sredstvima, broju autobusa, kako bi se na bolji način osigurala protočnost i sigurnost prometa, te kako bi se poduzele sve mjere osiguranja da sve protekne u najboljem redu - kazao je Milina.

Dodao je kako je policija dolazila u škole u toj županiji kako bi prikupila podatke o broju sudionika, što je uobičajena radnja, a nikako nisu popisivali osobne podatke učitelja, štrajkaša ili prosvjednika.

RUTINSKA PROVJERA, KAŽU Policija je u školama popisivala koji će učitelji ići na prosvjed?

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec upitao se nakon pregovora s Vladom što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u toj županiji. "To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku", rekao je.

Milina je pojasnio da se nije radilo o zastrašivanju, već o prikupljanju podataka kako bi se na području Zagreba na najbolji mogući način osigurala sigurnost u prometu.

Veliki prosvjed na zagrebačkom Jelačićevu trgu, organizirali su sindikati zaposlenih u obrazovanju pod sloganom "Hrvatska mora bolje". Prema procjenama ondje se okupilo između 30 i 40 tisuća ljudi. Sindikati štrajkaju već 31 dan, a učenici su do danas izgubili 12 dana nastave.

VOX POPULI: 'Da sam premijerka na jedan dan, dala bih ostavku još jučer'

Upitan zašto su se prikupljali podaci o prosvjednicima ako su organizatori te podatke dostavili prilikom prijave prosvjeda, Milina je ustvrdio kako je to samo njihov opći podatak. "Policijske uprave uvijek dostavljaju općenito dodatne podatke o smjeru kretanja prijevoznih sredstava", rekao je.

Kazao je kako je to uobičajena radnja policije kod velikih prosvjeda ili drugih javnih okupljanja za koje vjeruju da će se okupiti veći broj ljudi.

24sata PISMO JAVNOSTI 'Učitelji su progonjena divljač, a za to je odgovorna politika'

Milina nije precizirao koliko je prosvjednika bilo na jučerašnjem prosvjedu.

- Policiji je najbitnije da sve protekne u najboljem redu, a sami organizatori objavljuju koliko je bilo sudionika, a to se može pregledati, svi ste vidjeli fotografije - zaključio je ravnatelj policije.

Komentari (15)
  • "Popisali su broj prosvjednika"??? Od kada je to brojanje sto se radi na svakom skupu isto sto i popis?

    26. 11. 2019,   11:34
  • Koje glupo objasnjenje.Zbog par autobusa iz Krapinsko-zagorske zupanije prikupljaju podatake kako bi se na podrucju Zagreba na najbolji moguci nacin osigurala sigurnost u prometu.Znaci, da bi prije ljetnih odmora trebalo policiju u druge zemlje slati da bi tamo prikupili podatke koliko ce auta i autobusa krenuti put Zagreba.

    26. 11. 2019,   11:37
  • U kakvoj državi živimo i tko je vodi vjerojatno će podnjeti kaznene prijave protiv svih koji su bili na prosvjedu.

    26. 11. 2019,   17:29