Obavijesti

News

Komentari 15

Porastao vodostaj rijeke Drave: Lovrečan Otok je pod vodom

Porastao vodostaj rijeke Drave: Lovrečan Otok je pod vodom
1

Do sedmeročlane obitelji Franje Težaka došlo se isključivo vatrogasnim vozilima, a vatrogasci će kod njegovog imanja dežurati cijelu noć. Do drugih 5 obitelji zbog poplava okolnih polja i šuma, ne može se doći

VIDEO

U pograničnoj općini Cestica, tijekom utorka područje Lovrečan Otoka i Brezje Otoka   je poplavljeno zbog visokog vodostaja rijeke Drave koji je naišao iz susjedne Slovenije. Ukupno 25 vatrogasaca DVD-a Križovljan Cestica, Babinec i Lovrećan Dubrava je na terenu i pripremaju zečje nasipe pijeskom koje su općini dostavile Hrvatske vode.  Do sedmeročlane obitelji Franje Težaka došlo se isključivo vatrogasnim vozilima, a vatrogasci će kod njegovog imanja dežurati cijelu noć. Do drugih 5 obitelji zbog poplava okolnih polja i šuma, ne može se doći, no obitelji nisu ugrožene.  

- Nakon obavijesti Hrvatskih voda da će na područje naše općine doći veliki val vode, danas smo proveli sve mjere te obavijestili svih 6 domaćinstva u Lovrećan Otoku da će biti poplava. Pripremili smo se za val koji je došao oko 18 sati. Poplavljene su prometnice, ribička kuća, a jedna kuća udaljena od samog Lovrečana Otoka na rubu sa granicom Slovenije, je najugroženija. Planirali smo evakuirati domaćinstvo, ali oni nisu bili spremni za to, pa smo odlučili pričekati noć. Imamo podatke od Slovenije i Austrije da se vodeni val smiruje pa vjerujem da ćemo uspješno dočekati jutro - rekao je Mirko Korotaj, načelnik općine  Cestica.  Franjo Težak čije je dvorište djelomično poplavljeno kaže da oduvijek imaju problema s vodom. 

- Ovdje živim 57 godina i svake godine je to redovita pojava na ovim prostorima. Porast vodostaja počeo je prije 2 dana s manjim protokom i danas je to kulminiralo. Prema podacima iz Austrije i Slovenije, očekujemo još dva slična vala i to jedan ujutro a drugi navečer. Naučili smo mi s tim živjeti. Ovo je sad šala prema poplavi iz 2012. kada smo na dvorištu imali preko metar vode. Došla nam je do praga, samo što nije ušla u kuću iako smo je poprilično digli prilikom gradnje, svjesni o kakvom je terenu riječ - rekao je Franjo Težak, dodajući da voda polako stagnira. Kaže da se ne boji, a dvoje malene djece koja su bila u kući su otpremili na sigurno. Uglavnom spava noću ali kada se probudi ode na Internet  pogledati vodostaj i protok vode u Sloveniji.

Kaže da je i u Sloveniji također na nekoliko mjesta ista situacija kao i kod njih, posebice u Dravogradu. Franji je polako počela ulaziti i voda u podrum te očekuje da će je do jutra biti i do jednog metra. U ovim krajevima svi znaju dobro plivati još od malih nogu, no od nekadašnja 23 domaćinstva, danas ih je ostalo tek šestero. Za te obitelji i vatrogasce koji dežuraju, ova noć će biti duga i neizvjesna.

Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu,Centra  obrane od poplava sektora A Varaždin, donio je u utorak u 20,00 sati rješenje o uspostavi Redovne obrane od poplava na branjenom području 33, međudržavne rijeke Mura i Drava na dionicama 

A.33.10 - lijeva obala starog korita rijeke Drave od željezničkog mosta do granice  (HR - SLO), rkm 288+035 - 297+000

A.33.11 - desna obala starog korita rijeke Drave, rkm 288+500 - 307+300.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..