Obavijesti

News

Komentari 46

Poplavili Hvar i Rijeka, Šibenik bio bez struje, čuli i eksplozije

Poplavili Hvar i Rijeka, Šibenik bio bez struje, čuli i eksplozije
7

Dramatično je bilo i na otoku Hvaru i to u kasnim večernjim satima. Prelaskom juga u lebić oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora...

VIDEO

Orkansko jugo koje je u ponedjeljak popodne pogodilo cijelu priobalnu Hrvatsku izazvalo je brojne probleme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

Stanovnici Dalmatinske zagore povremeno su bili bez struje, a slično se dogodilo i u Šibeniku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

nevrijeme 01:18

Kako je javio Šibenik.in, u elektronaponskom postrojenju u Bilicama, sinoć oko 18 sati, začulo se više od deset detonacija prije nestanka struje, a još neko vrijeme iz smjera trafostanice vidjeli su se bljeskovi.

Poplava u Veneciji: Škole su zatvorene, a stanje dramatično
Poplava u Veneciji: Škole su zatvorene, a stanje dramatično

Na području grada padala su i stabla, a jak vjetar podignuo je i dio krova zgrade TEF-a.

Prevezli teško ozlijeđenu djevojku (18) s Ugljana

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar po najjačem su jugu sinoć uspjeli prevesti pacijenticu sa otoka Ugljana u Zadar. Pozvala ih je dežurna liječnica rekavši da je A. B. (18) teško ozlijeđena te da joj treba hitan prijevoz iz Kali do zadarske bolnice.

Ekipa Lučke kapetanije oko 18.45 sati isplovila je s veza u Luci Gaženica prema mjestu Kali, kamo su pristali u 18.58 sati, ukrcali djevojku u pratnji liječnice na spasilačku brodicu te isplovili prema Gaženici, kamo su pristali u 19.18 sati.

Djevojku su tada preuzeli djelatnici Hitne pomoći, priopćilo je Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture.

Kolaps u trajektnom prometu

Prema informacijama iz Jadrolinije, brojne trajektne linije koje povezuju otoke i Split jučer su bile otkazane, a za katamaranske se ionako znalo da neće biti održane.

"Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je za Hinu voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

I u Splitu te na otocima vatrogasci su nekoliko puta intervenirali zbog srušenih stabala, ali veće materijalne štete nije bilo. Radnici Čistoće na teren su pak morali izaći zbog kontejnera koje je prevrtalo orkansko jugo.

Jugo stvara kaos: Valovi visine 6-7 metara su prekinuli promet
Jugo stvara kaos: Valovi visine 6-7 metara su prekinuli promet

Dramatično je bilo i na Hvaru i to u kasnim večernjim satima. Kako je javila Dalmacija Danas, prelaskom juga u lebić oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora što je izazvalo poplavu uz rivu. 

Poplavljena riječka tržnica

I u Istri i Primorju jugo je stvorilo brojne probleme, a pod vodom su se našli i dijelovi Rijeke tj. Riva i ulice oko gradske tržnice.

Rijeka: Jako jugo podignulo je razinu mora te su poplavljene ulice na gradskoj tržnici i riva

Olujno jugo napravilo je probleme u prometu u Opatiji. Na Novoj cesti srušeno je stablo koje je blokiralo promet te su se vozači preusmjeravali kroz centar Opatije, javio je Fiuman.

Valovi nošeni jugom poplavili su i neke istarske gradove kao i dijelove otoka Krka.

U Labinu na Fortici, u 18 sati i 35 minuta zabilježen je udar juga od čak 45 m/s ili 162 km/h.

Surferi nestali u moru, jednog su našli

Dvoje mladića koji su unatoč upozorenju o orkanskom jugu, u ponedjeljak popodne otišli windsurfati u blizini Savudrijskog svjetionika, jer na isti su način vjetar iskoristili i njihovi kolege u Medulinu, su bili nestali.

Kako prenosi iPress, prema zadnjim neslužbenim informacijama umaških ribara jedan od nestalih surfera je pronađen dok će se za drugim potraga nastaviti ujutro. 

Središnjica za traganje i spašavanje potragu će nastaviti tek u utorak ujutro kad bi vjetar trebao se smiriti.

Vjetar radi probleme na magistrali

Zbog jakog vjetra na državnoj cesti DC1 Korenica-Udbina-Klapavice i DC522 Udbina-Gornja Ploča promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog odrona zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) kroz mjesta Mimice i Ruskamen.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu Hrvatske.

U Istri 200 poziva za pomoć

Još se zbrajaju štete zbog jučerašnjeg orkanskog juga, a koji je u jednome trenutku zapuhao čak preko 160 kilometara na sat u istarskom Labinu.
 
Iz Županijskog centara 112 Pazin javljaju da su zaprimili više od 200 dojava građana o problemima na području Istre izazvanih najavljenim nevremenom. Na terenu su bile angažirane su nadležne službe, od održavanje cesta, HEP, MRCC Rijeka, Lučkih kapetanija, komunalnih poduzeća, vatrogasci, a na otklanjanju posljedica nevremena nikad više posla. Radilo se o iščupanim limarijama na zgradama u Novigradu i Poreču, plavljenju podrumskih prostorija u Labinu i Kršanu, padu stabala, grana, kamenja, šljunka, vode i razbacanoj plastičnoj signalizaciji na prometnicama. Također je bilo nestanaka električne energije na područjima Pazina, Pule, Poreča i Buja, a bez su ostala mnoga naselja. Pružena je pomoć i nautičaru na odvezanom plovilu, te zahtjevom za traganjem dvojice surfera na području Umaga.

Cesta D75 na Antenalu bila je zatvorena za sav promet zbog visokog mora od 12.30 do 14.50, od 21.45 do 21.55 i od 22.40 do 05.40 sati, a isto je bila zatvorena  i cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19.45 do 20.50 h zbog stabla na kolniku. Vatrogasci su imali preko 90 intervencija na piljenju stabala i grana te uklanjanju istih s prometnica, ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, saniranju limova i krovova na zgradama, a koji su predstavljali opasnost za ljude i materijalna sredstva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a