Obavijesti

News

Komentari 337

Od ponoći za kretanje unutar županija bez e-propusnica...

Od ponoći za kretanje unutar županija bez e-propusnica...
4

S obzirom na to da u posljednja 24 sata, Hrvatska ima svega 23 novozaražena korona virusom, mnogi se pitaju bliži li se kraj mjerama karantene u kojoj smo sad već više od mjesec dana

VIDEO

Mjere se produžuju, vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti razgovore. Što se tiče generalne mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sad dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu, rekao je ministar Davor Božinović za N1

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:32

- Neke mjere će se modificirati, recimo, prije svih ove s e-propusnicama. Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. To pravilo će vrijediti za sve županije. Dat ćemo generalnu uputu o tome da se one izjasne poštujući mišljenje svojih epidemiologa, ali onda ćemo i mi na nacionalnoj razini to razmotriti. Ta mjera bi stupila na snagu večeras u ponoć, a što se tiče realizacije, može potrajati dan-dva - dodao je ministar Božinović te objasnio kako se mjere mogu produžavati na 15 dana, ovisno o fazi u kojoj se nalazimo. 

Ipak, jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini Europske Unije, a ne Hrvatske. 

Mjere u Europi: Negdje i frizeri počinju raditi, drugi na oprezu
Mjere u Europi: Negdje i frizeri počinju raditi, drugi na oprezu

- Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost. Kad to svi shvate onda smo na dobrom tragu - komentira Božinović koji smatra kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Najteže je održati  fizičku distancu primjerice kod frizerskih salona pa je tako komentirao i to što ga ovih dana šiša supruga. 

- Kada su rekli da ne vjeruju ne znam je li to kompliment za moju suprugu - komentirao je ministar Božinović. 

Odgovorio je na pitanje ima li smisla praćenje građana i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, jer se vjeruje da je veliki broj građana Hrvatske bio u posjetu tim zemljama, no nisu htjeli to reći. 

'Turizam računa na domaće turiste kada mjere popuste'
'Turizam računa na domaće turiste kada mjere popuste'

- S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU inicijativu kako iskoristit suvremen tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa - objasnio je Božinović te dodao kako su se u njegovom resoru odrekli pojedinih programa bez kojih trenutno mogu na čemu se 'uštedjelo' 145 milijuna kuna iz proračuna. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 337
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.