Obavijesti

News

Komentari 76

Poput pravih saborskih žicara: Nekima je i sitno itekako bitno

Poput pravih saborskih žicara: Nekima je i sitno itekako bitno
1

Kaže da nije ni znao: Darko Parić (SDP) jedan je od 15 zastupnika kojemu Sabor isplaćuje razliku plaće. U ožujku mu je isplaćeno 3,2 kune. Ali to nije sve...

VIDEO

U aktualnom sazivu Sabora neki zastupnici ostvaruju i pravo na razliku plaće. Ima ih 15, a među njima je i Darko Parić (SDP), kojem je na to ime u ožujku na račun isplaćeno tek 3,20 kuna. 

Osim plaće SDP-ovac, kao i ostali njegovi kolege, prima zastupnički paušal u mjesečnom iznosu od 1500 kuna, jedan je od ukupno 78 zastupnika koji primaju naknadu za odovojeni život od 1000 kuna. Parić tvrdi da nije niti svjestan da mu je na ime razlike plaće isplaćena “sića”. 

- Ispunio sam formular da primam plaću na drugome mjestu. Rečeno mi je da će sve ostalo riješiti računovodstvo. Očito se poklopilo da je plaća na mojem radnome mjestu slična kao saborska, odnosno da je razlika samo 3,20 kuna - rekao je SDP-ovac, kojeg je ovaj podatak nasmijao.

Uz navedene naknade Parić, koji je inače iz Splita, koristi pravo na službeni stan u Zagrebu za koji mu Sabor opravdava mjesečne troškove do 2500 kuna za najam te 500 kuna za režije. Za ukupne troškove za SDP-ovca u prva tri mjeseca ove godine porezni obveznici dali su ukupno 33.500 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Blaženko Boban (HDZ) u Saboru prima razliku plaće od 278 kuna. I on prima naknadu za odvojeni život, a Sabor mu pokriva dio troškova najma i režija te prijevoz. U prva tri mjeseca porezne obveznike troškovi za njegov rad stajali su 22.300 kuna.

Šimić mimo Sabora zarađuje 10.000 kuna

Petar Glebov/PIXSELL

Zastupnik Mosta Miroslav Šimić u Krašu prima 10.000 kuna. Za razliku u plaći mu sjeda 3.944,36 kuna. U tri mjeseca za trošak prijevoza stanovanja te odvojeni život izdvojeno je 22.500 kuna. 

I Varga 'podebljao' plaću

Prema podacima iz imovinske kartice, Siniša Varga (SDP) kao odjelni liječnik u KB Dubrava mjesečno prima 11.243 kune. Osim razlike plaća od 4292,62 kune, budući da živi u Zagrebum nije pravdao dodatne troškove.

Sponzi razlika od 2400 kuna

Giovanni Sponza (IDS) kao čelnik Rovinja prima plaću 12.948 kuna. Razlika u plaći je 2400 kuna. U tri mjeseca za stan, režije i odvojeni život Sabor je izdvojio 10.800 kuna.

Gordana Rusak radi i kao profesorica

Davor Puklavec/PIXSELL

Gordana Rusak radi i kao sveučilišna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i prima 12.998 kuna plaće. RAzlika u plaći joj je 3600 kuna. ostalih troškova nema jer živi u Zagrebu.

Od 151 zastupnika njih 12 ne prima ni kune plaće iz parlamenta, a polovica njih porezne obveznike nisu stajali ni kune.

Riječ je o Draženu Barišiću (HDZ), Miodragu Demi (BM 365), Ivanu Lovrinoviću (Most), Borisu Miletiću (IDS), Rajku Ostojiću (SDP), Dragi Prgometu (Hrid). Šestorica ne prima saborsku plaću niti ostale beneficije.

Svi preko 19.000 kn: Reiner, Krstičević i Đakić i Ilčić najplaćeniji 

Prema neto isplaćenim plaćama za ožujak među najplaćenijim zastupnicima su HDZ-ovci Željko Reiner, koji je primo 19.800 kuna, Damir Krstičević i Josip Đakić s plaćom od 19.300 kuna te Ladislav Ilčić iz Hrasta, kojem plaća iznosi 19.100 kuna.

Reiner je u tri mjeseca opravdao 2300 kuna za avionske karte, Krstičevićevi troškovi aviona, hotela i dnevnica u tri mjeseca iznosili su 11.500 kuna. Đakić je u tri mjeseca Sabor stajao 17.500 kuna jer ima pravo na troškove prijevoza, stanarine i režija, a prima i naknadu za odvojeni život.

Saborski zastupnici su u tri mjeseca opravdali 1,83 milijuna kuna troškova, ali u to nisu uračunate plaće. U ožujku za neto plaće porezni obveznici izdvojili su dva milijuna kuna. Iako su iz Mosta i HDZ-a tijekom kampanje najavljivali smanjenje prava dužnosnika, za sada u proceduru nije poslan niti jedan takav prijedlog. Most se zalagao za plaće zastupnika u visini od 9999 kuna, a HDZ je obećao plaće dužnosnika srezati za 25 posto.

Tko dođe na samo jednu sjednicu dobit će plaću između 3000 i 4000 kuna?

Najnovije najave iz Mosta govore da pripremaju prijedlog kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Plan im je da se zastupnici koji ne dolaze ili koji dođu na samo jednu sjednicu mjesečno prime neto plaću između 3000 i 4000 kuna, što ovisi o olakšicama koje imaju. O tome će razgovarati s partnerima. Predsjednik Sabora slaže se da se rad zastupnika treba bolje riješiti, ali da za to ne treba posebni zakon već da se sve može riješiti kroz saborski poslovnik.

- Mora se bolje riješiti rad zastupnika, posebice odgovornost prigodom glasovanja. Kako, možda je manje važno. Čini mi se da je sazrelo vrijeme da se to na neki način definira jer to od nas očekuju građani - izjavio je. 

Siniša Varga (SDP) ističe da svaki zastupnik snosi odgovornost za svoj rad. 

- Nisam siguran da je disciplina školskih klupa najpametniji način, no ako ne ide drukčije, može i tako - poručio je. 

Iz SDP-a se moglo čuti da Most o rezanju prava dužnosnika govori kad mu pada rejting.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag