Obavijesti

News

Komentari 7

Porast ugovaranja projekata na području 5 slavonskih županija

Porast ugovaranja projekata na području 5 slavonskih županija
1

Savjet ističe kako je od 14. rujna 2018. do 14. prosinca 2018. ostvaren porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna

VIDEO

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u srijedu je, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića,  izrazio zadovoljstvo napretkom u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem istaknuvši da je od rujna do prosinca ove godine ostvaren porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem je na svojoj sedmoj sjednici, na prijedlog premijera Plenkovića, izrazio zadovoljstvo napretkom u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem navevši kako je u odnosu na njihovu prethodnu sjednicu održanu u rujnu ove godine u Belom Manastiru potvrđen ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Savjet ističe kako je od 14. rujna 2018. do 14. prosinca 2018. ostvaren porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna.

"Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. ugovoreno je 8,5 milijardi kuna odnosno 45,2 posto od ukupno raspoloživih sredstava (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 28. rujna 2018. plaćeno je 2,6 milijarde kuna odnosno 13,97 posto bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos", navodi se u zaključcima sjednice.

Savjet je  podržao donošenje Odluke ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac o pokretanju Programa "Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ te Odluke o imenovanju Radne skupine za provedbu Programa u cilju poticanja proizvodnje i plasmana kao i promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja tog dijela Hrvatske.

Savjet je, obzirom da se 1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema provodi u skladu s planiranom dinamikom, razmotrio povećanje vrijednosti projekata obuhvaćenih tim Sporatumom kao i povećanje broja projekata tog sporazuma što će se regulirati sklapanjem dodatka Sporazumu, nakon analize o mogućnosti izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014 do 2020.

Savjet je potvrdio i  napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom.

Utvrđeno je, navodi se u zaključcima da će Svjetska banka do 31. siječnja isporučiti tri izvješća - izvješće o ulaganjima i izvozu, izvješće o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te izvješće o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Ta izvješća će bit podloga za identifikaciju dodatnih projekata i konsolidiranje postojećih u svrhu povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova u tekućem financijskom razdoblju (2014. - 2020.) i u njihovoj pripremi za financijsku perspektivu od 2021. do 2027. godine.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je  Ministarstvo zdravstva u kratkom vremenskom razdoblju poduzelo mnoge radnje u svezi kapitalnih ulaganja na području pet županija iz Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje će doprinijeti boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite stanovništvu na tom području i doprinijeti gospodarskom rastu.

Navodi i da je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem objavljen poziv pod nazivom "Sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ kojim korisnik KBC Osijek može dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem je na sjednici istaknuo i važnost provedbe projekta  "Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Radi se o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta na sjednici je navedena  realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek.

U Osijeku će se, najavljeno je, u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ministarstvo turizma je, navodi se u zaključcima, kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj. Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i  odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921 kunan. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 četvornih metara.

Na sjednici Savjeta najavljeno je i da će se iduća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat u Novoj Gradiški.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca