Obavijesti

News

Komentari 14

Porastao je opći dug države: Sada iznosi 287,7 mlrd. kuna

Porastao je opći dug države: Sada iznosi 287,7 mlrd. kuna
1

U odnosu na kraj 2018. dug opće države bio je viši za gotovo tri milijarde kuna ili jedan posto, pri čemu su navedena kretanja posljedica povećanja unutarnje komponente javnog duga

VIDEO

Dug opće države je u veljači povećan je u odnosu na siječanj za 1,4 posto, a prema lanjskoj veljači porastao je za 2,1 posto i iznosio je 287,7 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Nakon što je travanjskim Izvješćem o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države potvrđen fiskalni napredak uz višak konsolidirane opće države drugu godinu za redom te nastavak smanjenja udjela duga opće države u BDP-u (na 74,6 posto), prema najnovijim podacima HNB-a dug opće države je u veljači, uz 1,4 posto rasta u odnosu na siječanj, na godišnjoj razini bio viši za 2,1 posto te je na kraju veljače prema metodologiji ESA 2010 iznosio je 287,7 milijardi kuna.

U odnosu na kraj 2018. dug opće države bio je viši za gotovo tri milijarde kuna ili jedan posto, pri čemu su navedena kretanja posljedica povećanja unutarnje komponente javnog duga, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

U odnosu na veljaču 2018. dug opće države viši je za gotovo šest milijardi kuna ili 2,1 posto. Pri tome je vanjska komponenta javnog duga na godišnjoj razini bila niža za 4,4 milijarde kuna odnosno 4,1 posto te je krajem veljače iznosila 104,6 milijardi kuna. Unutarnja komponenta povećana je za 10,5 milijardi kuna ili 6,1 posto, na 183,1 milijardu kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krajem veljače domaća izdana jamstva opće države iznosila su 3,4 milijarde kuna, od čega su 1,7 milijardi kuna jamstva dana za kredite HBOR-a dok su inozemna jamstva opće države bila na razini od 2,9 milijardi kuna. 

S obzirom na predviđeni nastavak gospodarskog rasta u ovoj godini, udio javnog duga u BDP-u trebao bi nastaviti padati, kažu analitičari RBA-a, koji navode i da je jačanje kune u odnosu na euro dodatan čimbenik koji bi trebao pridonijeti smanjenju omjera javnog duga u BDP-u.

Očekuju i da će, uz nastavak visoke likvidnosti i niskih kamatnih stopa na europskom i domaćem financijskom tržištu, država zasigurno uspješno (re)financirati svoje obveze po dospijeću. Tome, po njihovoj ocjeni, u prilog ide i nedavni povratak Hrvatske na investicijsku razinu kreditnog rejtinga Standard&Poor's, a sličan potez očekuju u petak od agencije Fitch.

Dodaju da podrška fiskalnoj metrici dolazi i od očekivanja glede turističke sezone, što će djelovati u smjeru solidnog punjenja proračuna.

Zaključuju da će, uz zadržavanje rasta primarnih rashoda ispod rasta nominalnog BDP-a, ta kretanja pozitivno utjecati na statistiku javnog duga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag