Obavijesti

News

Komentari 11

Poražavajući rezultati: Svaki drugi učenik u BiH nepismen

Poražavajući rezultati: Svaki drugi učenik u BiH nepismen
1

Bosna i Hercegovina zauzela je 62. mjesto među 79 zemalja u obrazovnom istraživanju PISA-e, a svaki drugi petnaestogodišnjak u toj zemlji je 'funkcionalno  nepismen'

VIDEO

Bosna i Hercegovina zauzela je 62. mjesto među 79 zemalja u obrazovnom istraživanju PISA-e, a svaki drugi petnaestogodišnjak u toj zemlji je 'funkcionalno  nepismen', obavljeno je u utorak. 

- Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne može funkcionirati u oblasti matematike, prirodnih znanosti i čitanja ni u školskom sustavu, niti u privatnom okruženju, kao ni u nastavku školovanja - rekla je pomoćnica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Žaneta Džumhur.

Pojasnila je kako petnaestogodišnjaci u BiH imaju loše rezultate iz čitalačke pismenosti, što se odražava i na pismenost iz prirodnih znanosti, te dovodi do toga da učenici osnovne prirodne fenomene ne znaju pojasniti, niti znaju zašto se oni događaju. Po njezinim riječima od BiH je iz ove regije lošije samo Kosovo i Sjeverna Makedonija, dok je Albanija ispred BiH.

Ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić rekla je da su rezultate PISA istraživanja već predstavili nadležnim ministrima obrazovanja koji su iskazali volju i spremnost za reformama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najvažnije je da nakon 25 godina prestanemo tražiti krivce i usmjerimo se na poboljšanje obrazovanja - pojasnila je Stojkić. 

Sudjelovanje u PISA projektu u BiH je financiran sredstvima Europske unije u iznosu od 194.000 eura. Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik unije za BiH rekao je da su rezultati istraživanja 'poziv na djelovanje'.

Veleposlanik Johann Sattler naglasio je da obrazovanje ima glavnu ulogu u zemljama u tranziciji jer im pomaže da izgrade demokratsku kulturu i doprinesu razvoju i napretku. 

- Dalje iseljavanje mladih iz zemlje može se usporiti ako učenici dobiju učinkovit školski sustav koji je usporediv, priznat i lako prilagodljiv na međunarodnoj razini - rekao je austrijski diplomat na čelu EU u BiH. 

PISA (Programme for International Student Assessment), odnosno Međunarodni program za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je svjetsko obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provodi od 2000. godine u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Sudjelovalo je 79 zemalja, a testirano je ukupno 600 tisuća učenika, koji predstavljaju oko 32 milijuna petnaestogodišnjih učenika u zemljama sudionicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina