Obavijesti

News

Komentari 90

'Porez na crkvene djelatnosti kojima se ostvaruju prihodi'

'Porez na crkvene djelatnosti kojima se ostvaruju prihodi'
1

Marić je istaknuo da se ne predviđa oporezivanje aktivnosti i djelatnosti vezanih uz 'čistu' crkvenu djelatnost, kao što su milodari i razne vrste pomoći

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se poreznom reformom predviđa oporezivanje samo onih crkvenih aktivnosti koje imaju konotaciju gospodarske aktivnosti odnosno koje imaju za cilj ostvarivanje prihoda te dodao da je, po tom pitanju, uspostavljen dijalog s predstavnicima Katoličke crkve.

To je, kako je rekao, zapravo inačica onoga što vrijedi i za ostale neprofitne institucije.

Marić je istaknuo da se ne predviđa oporezivanje aktivnosti i djelatnosti vezanih uz 'čistu' crkvenu djelatnost, kao što su milodari i razne vrste pomoći.

Izvijestio je da su s s predstavnicima Katoličke crkve vodili "nekoliko vrsta i razina razgovora" te ustrvdio da su "na tragu dobrog konsenzusa".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatram da neće biti nikakvih većih problema, odgovorio je ministar Marić zamoljen da komentira iznenađenje pojedinih župnika zbog obveze plaćanja poreza na dobit, o čemu je pisao Večernji list.

"Imamo aktivnu komunikaciju i s biskupima i članovima Hrvatske biskupske konferencije i svima koji su zaduženi za taj dio. U sklopu porezne reforme predviđeno je i ono što je, ako govorimo o Katoličkoj crkvi, na tragu ugovora koji imamo sa Svetom stolicom", izjavio je Marić ispred Ministarstva financija gdje je komentirao povećane procjene Europske komisije o rastu hrvatskog BDP-a.

Napomenuo je da su poreznom reformom posebno predvidjeli i olakšanje za one koji drže da je vođenje poslovnih knjiga možda prekompleksno pa je otvorena mogućnost paušalnog oporezivanja koje, ističe Marić, na jedan vrlo jednostavan, vrlo transparentan te u konačnici dobar način omogućava da se ta problematika adekvatno regulira.

'Vlada će težiti i većim stopama gospodarskog rasta'

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio kako su najnovije projekcije Europske komisije (EK) dobre vijesti, a mjere Vlade bit će usmjerenje ostvarenju i viših stopa gospodarskog rasta. 

Europska komisija (EK) je u ponedjeljak u zimskim ekonomskim prognozama znatno podigle procjene rasta hrvatskog gospodarstva - za prošlu godinu očekuje rast od 2,8 posto, ove 3,1 posto, dok za 2018. predviđa skromniji rast od 2,5 posto.

- Sigurno su to dobre vijesti, ali govorimo o projekcijama - rekao je Marić, dodajući kako su projekcije EK u najvećoj mjeri ili gotovo u potpunosti u skladu s projekcijama Vlade i Ministarstva. To dobrim dijelom govori i o kredibilitetu i vjerodostojnosti Vladinih projekcija, kazao je Marić u izjavi novinarima ispred Ministarstva financija. 

- Ono što nam ostaje kao jedan od izazova na gospodarskom planu, uz situaciju u javnim financijama, je kako i na koji način pojačati i ubrzati potencijal hrvatskog gospodarstva. (...) Stopa rasta nešto više od 3 posto je nešto što iz današnje perspektive možemo gledati pozitivno, ali to nisu stope rasta koje nas u srednjem roku trebaju zadovoljiti. Mi sigurno trebamo činiti sve što je potrebno kako bi se gospodarstvo i gospodarski rast ubrzavali na više stope, one koje će značiti održivost gospodarstva, javnih financija ali poglavito stvaranje novih radnih mjesta - istaknuo je ministar financija.

On se nada kako bi komisia za nekoliko mjeseci mogla korigirati svoje projekcije na bolje.

- Mi kao Vlada ćemo činiti puno toga da damo svima puno više razloga da projekcije, ali i ostvarenja, budu i bolje od očekivanih - poručio je.

Naglasio je i kako su svi trendovi pozitivni, a poglavito trend smanjivanja deficita. 

- Za 2016. naš je cilj bio deficit od 2,6 posto BDP-a, a završili smo unutar 2 posto BDP-a. Za ovu godinu projekcija je 1,6 posto. Kada se usporedimo s godinama ne tako davne prošlosti, gdje smo imali deficit od 5 posto BDP-a, to je zaista veliki pomak na bolje - rekao je.

EK u najnovijim prognozama očekuje da će deficit proračuna opće države u prošloj godini biti 1,8 posto, ove godine 2,1 posto, a sljedeće ponovno 1,8 posto BDP-a.

Marić ističe kako raduje i da u novim projekcijama EK predviđa smanjenje udjela javnog duga u BDP-u. 

Po projekcijama EK-a, udjel javnog duga u BDP-u za prošlu je godinu projicira na 84,1 posto, ove bi se godine trebao smanjiti na 83 posto, a sljedeće na 81,3 posto BDP-a.

Naše projekcije su nešto malo bolje, ali to možemo i opravdati i prihvatiti s njihove strane. Ali najvažnije je to da se promatra i predviđa nastavak započetog trenda o smanjenja javnog duga u BDP-u, smatra ministar financija.

EK je u najnovijim prognozama istaknula i da poticaj daljnjem rastu vidi u nastavku rasta domaće potražnje, posebno osobne potrošnje dodatno potaknute izmjenama poreza na dohodak, a očekuje se i rast investicija potaknutih povoljnim uvjetima financiranja i korištenjem europskih fondova

Uz osobnu potrošnju, investicije su te koje zapravo bilježe i najvišu stopu rasta na međugodišnjoj razini, podsjeća i Marić, dodajući kako je i u projekcijama, kao i u državnom proračunu i programu Vlade, među elementima koji će utjecati na investicije istaknuta i uspješnost u korištenju EU fondova. Uz veću potražnju za investicijama, Marić ističe kako država treba poraditi i na tome da uvjeti odnosno da dostupnost i cijena kapitala za poduzetnike budu što povoljniji.

- Mislim da je naše zadnje izdanje obveznica (na domaćem tržištu) još jedan u nizu argumenata na koje treba pozitivno gledati - kazao je ministar financija.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je i kako su započele "neke pripremne radnje" za izdanje obveznica na međunarodnom tržištu. "U ovom trenutku ne bi otkrivao točan tajming, ali kako smo najavili, u prvom tromjesečju računamo i planiramo međunarodno izdanje. Propitkujemo i u kontaktu smo s investitorima, imamo što za reći i očekujemo da će interes biti velik. Ali uz samu dostupnost kapitala i potrebe za refinanciranjem, jako smo osjetljivi na cijenu duga", naglasio je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS