Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Porezna: 'Kumice s placa' ne moraju provoditi fiskalizaciju

None Foto: Patrik Macek/Pixsell

Prodavači na tržnicama, među kojima su i 'kumice s placa', a koji prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli, nisu obvezni izdavati račune, obavijestila je porezna

Prodavači na tržnicama, među kojima su i 'kumice s placa', a koji prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli, nisu obvezni izdavati račune, kao niti provoditi postupak fiskalizacije izdavanja računa -  obavijestila je u priopćenju Porezna uprava. Dodali su da se izuzeće od obaveze izdavanja računa odnosi na proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji ih prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima, te na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja vlastite proizvode proizvedene na vlastitim obiteljskim imanjima izravno prodaju krajnjim potrošačima u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ne računa se prodaja u čvrstim objektima na tržnicama

Izdavat račune neće morati oni koji vlastiti poljoprivredne proizvode krajnjim potrošačima prodaju na štandovima i klupama na tržnicama na malo, te na štandovima i klupama izvan tržnica na malo.

Na tržnicama se prodajom na štandovima i klupama  smatra isključivo prodaja na štandovima i klupama, a ne ona u čvrstim prodajnim objektima na tržnicama. Pod prodajom na štandovima i klupama izvan tržnica podrazumijeva se prodaja u gospodarskim dvorištima proizvodnim objektima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kušaonicama, na poljima, uz prometnice, na sajmovima, izložbama i manifestacijama.

Fiskalizaciji ne podliježu oni koji prodaju vlastitu ribu

Svi oni koji prodaju proizvode koje nisu sami uzgojili i proizveli su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja 2013. Fiskalne račune ne moraju izdavati oni koji prodaju ribu iz vlastitog uzgoja, dok bilo koja druga prodaja ili preprodaja podliježe fiskalizaciji. 


Komentari (35)
  • Napokon jedna dobra i pametna odluka naše vlade..živjele kumice s placa!!!!!!!!!!!

    18. 6. 2013,   16:09
  • a na placu možda 3% onih koji same nešto proizvode, ako i proizvode to je sezonski a one su tamo cijelu godinu...prave kumice su davno izumrle....

    18. 6. 2013,   16:05
  • Na trešnjevačkom placu od kumica su jedino ostale one kaj prodaju sir i vrhnje. Ostali dio tržnice (tzv zelena tržnica) su svi, ali baš svi prekupci. Niti jednog uzgajivača tu nema. Kada ih pitam od kuda im je krumpir ili kupus odgov ore iz Zadra. Bit će da je Zadar "oaza za uzgoj zelenjave" a koliko vidim na slikama u i oko Zadra ne uspijeva niti korov a kamo li zelenje i krumpir. Lopovska i prevarantska gamad na tržnicama. I do sada su nas varali i zakidali na vaganju težine a kako će tek bioti od sada. Njima svima je eldorado u ovoj Hrvatskoj. Nitko ništa ne proizvodi svi sve samo preprodaju a debelu razliku u džep i to još bez plaćanja poreza. Tko će im i kako dokazati koliko su robe kupili i prodali????

    18. 6. 2013,   18:05