Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sutra kreće povrat poreza: Do sredine kolovoza većina isplata

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar, koji je to najavio nakon sjednice Savjeta za privatizaciju Ine, očekuje da se do prve polovine kolovoza većina tih povrata isplati građanima

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će Porezna uprava od sutra započeti s povratom poreza na dohodak građanima, od kojih bi većina trebala biti isplaćena do prve polovine kolovoza.

Po riječima Marića, svima koji su dobili rješenja o povratu poreza do 30. lipnja, a nakon roka od 30 dana za korekcije i žalbe, od sutra kreće isplata povrata poreza, kao što je to bio slučaj i protekle dvije godine. 

Ministar, koji je to najavio nakon sjednice Savjeta za privatizaciju Ine, očekuje da se do prve polovine kolovoza većina tih povrata isplati građanima.

I ove godine za oko 600 tisuća građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2018. godinu. Zadnji je dan za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak bio je 28. veljače, a to je i rok u kojem građani za koje će se provoditi poseban postupak mogu Poreznoj upravi dostaviti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku na obrascu ZPP-DOH, kao što su npr. prava na uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu i sl. 

Po podacima Porezne uprave od sredine veljače ove godine, poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2017. godinu proveden je za ukupno 600.982 porezna obveznika. Većina tih građana, ili njih 522.277 je ostvarila pravo povrata više uplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak i njima je tako vraćeno 934,7 milijuna kuna, dok su 63.044 građana trebala uplatiti oko 170,7 milijuna kuna. 

 

Tema: Hrvatska

Komentari (59)
  • Da nema EU pravilnika, kojeg ste dužni primjenjivati, nebi Hrvati taj novac vidjeli, kao ni do sada! "Papila" bi ga noć!

    31. 7. 2019,   16:03
  • Konacno! Kad drzava vraca onda svi moramo skruseno cekat i nema roka isplate na dnu rjesenja, a oni nesretnici koji su njoj ostali duzni makar i 100 kn moraju platit u roku od 8 dana od primitka rjesenja. Sramotno!

    31. 7. 2019,   17:03
  • Sutra kreće jedno veliko ništa, onaj Milanovićev ministar je smanjio, ovaj još više dokrajčio povrat poreza, jer je uveo obračun u poreznoj, tako da mi je od tada povrat poreza 0.00kn i ne šalju mi rješenje. Inače povrat poreza mi je najgluplja stvar ikad bila, što ga uopće uzimaju unaprijed, neka na kraju godine kažu, dužan si toliko i toliko poreza, samo murve uzimaju unaprijed.

    31. 7. 2019,   14:51