Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Porezni prijevarama 'u džep je strpala' gotovo 6,4 milijuna kn

Ona je, kažu u policiji, davanjem netočnih i nepotpunih podataka o prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze

Varaždinska policija osumnjičila je 44-godišnjakinju da je poreznim prijevarama u poslovima nabave i prodaje rabljenih automobila oštetila državni proračun za gotovo 6,4 milijuna kuna. 

Policija je u četvrtak priopćila kako osumnjičenu tereti da je, kao direktorica dvije tvrtke iz Varaždina koje su se bavile nabavom i prodajom rabljenih automobila, od početka 2014. do kraja 2016. godine počinila kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ona je, kažu u policiji, davanjem netočnih i nepotpunih podataka o prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, te izradom i korištenjem krivotvorenih poslovnih isprava, neosnovano prijavila odbitak pretporeza za raznu fiktivnu robu, čiji promet s odvijao između navedenih tvrtki.

U te su malverzacije bile uključene i druge tvrtke koje su već ranije sudjelovale u poreznim prijevarama, ili je pak bila riječ o fiktivnim tvrtkama te onima koje nisu bile u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje, osumnjičena nije u cijelosti prijavila i platila porez na dodanu vrijednost i porez na dobit, neosnovano je koristila oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara u druge članice Europske unije, te nije kao odgovorna osoba vodila trgovačke i poslovne knjige koje je bila obvezna voditi sukladno zakonu.

Svojim postupanjem kao odgovorna osoba i direktorica navedenim je tvrtkama pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.380 000 kuna na štetu državnog proračuna. Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuju u varaždinskoj policiji.

Komentari (8)
  • Sve dok je sudstvo u službi mafijaške vlade od ovakvih prijava nema ništa. A onda kad sudstvo postane samostalno u startu cijelu pokretnu i nepokretnu imovinu osumnjičenika-ce triba oduzeti i istome zabtranit bilo kakkvi rad osim fizičkog. Dat mu rok da dokaže svoju nevinost u roku od godinu dana, a ako ne dokaže adio baraka.....

    3. 10. 2019,   12:53
  • Dobre reference za kakav mandat u euro-institucijama...

    3. 10. 2019,   15:19
  • Ma da je samo to, a kaj će biti s malverzacijama u tvrtki ministarstva državnih nekretnina? Za početak pitati velikog predsjednika HVIDRE kakv to posao "odrađuje" s indijcem u Virovitici i kolika je "pinka"? Ima li tko hrabrosti? Što radi u cijeloj priči Nenad Lepušić, prijatelj državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine, Bobana, a zapravo "koordinator" i teklić svih muljaža oko državnih nekretnina? A ekipa dil, novi ministarBanožić ima informacije, al za sada niš. Valja pohvatak konce, hoće li biti konkretnih koraka? Tek se se vidjeti, za koji dan. Kaj radi direktorica Državnih nekretnina, d.o.o., g-đa Renata Sabo? Ajmo, tko će mi odgovoriti, ima li koga?

    3. 10. 2019,   16:21