Obavijesti

News

Komentari 8

Portal Lupiga će pokušati od čitatelja skupiti 19.999 dolara

Portal Lupiga će pokušati od čitatelja skupiti 19.999 dolara
1

Kako je Ministarstvo kulture predvođeno Zlatkom Hasanbegovićem prošle godine ukinulo potpore neprofitnim medijima, ističu iz Lupige i Hrvatskog novinarskog društva, a njegova nasljednica Nina Obuljen Koržinek nastavila tim putem

VIDEO

Neprofitni portal Lupiga na medijskoj sceni već je 16 godina, a sad se bore za svoj opstanak. 

Kako je Ministarstvo kulture predvođeno Zlatkom Hasanbegovićem prošle godine ukinulo potpore neprofitnim medijima, ističu iz Lupige i Hrvatskog novinarskog društva, a njegova nasljednica Nina Obuljen Koržinek nastavila tim putem, Lupiga moli svoje čitatelje za pomoć. Stoga su pokrenuli crowdfunding kampanju naziva "Ima nas!", a predstavili su je javnosti u utorak četiri minute do 12 sati.

Odabirom upravo ovog vremena željeli su upozoriti kako je pet do 12 za hrvatsko novinarstvo prošlo. 

- Nakon 16 godina svog postojanja Lupiga je primorana da se obrati svojim čitateljima za pomoć. Zbog ignoriranja Ministarstva kulture da raspiše natječaj za sredstva iz EU fondova, odlučili smo vidjeti kako dišu naši čitatelji i jesu li nas spremni podržati kako bismo skupili sredstva za jednogodišnji rad - istaknuo je glavni urednik portala Ivor Fuka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kampanja će trajati mjesec dana, a ciljani iznos im je 19.999 dolara.

Novinarka portala Ana Benačić istaknula je kako živimo u društvu koje podupire samo medije HDZ-a te da se nada da će profitirati kao skupina koja ne ganja profit. 

- Živimo u vremenu kad se novinarstvo, pogotovo na portalima, doživljava kao besplatno, ali ono nije besplatno. No, Lupiga nikada do sada nije pokušala ispostaviti cijenu svog rada, a novinarski rad se plaća kroz TV pretplatu, cijenu novina, program pakete, oglase koji štete i novinarstvu i samim čitateljima. 
Tri godine preživljavali smo na jedan od najpoštenijih i najdostojanstvenijih načina, kroz javno financiranje - istaknula je. 

Novinarka Nataša Škaričić u Lupigu je došla prije tri godine iz komercijalnog medija i ostala je fascinirana koliko se njihovi tekstovi čitaju. 

- To je za mene bilo otkriće i fasciniralo me. Ovi mediji možda nisu profitabilni, no taj sadržaj zanima čitatelje i mislim da bi bilo dobro da se svatko odazove ovoj kampanji - istaknula je Škaričić.

Na pitanje očekuju li od ministrice Nine Obuljen Koržinek donaciju, urednik Fuka je poručio da ne očekuje.

- Ali možda se sad zainati pa i uplati. Ja očekujem da se konačno počne baviti svojim poslom - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag