Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Posjetili HNK: Učenici na jedan dan postali mali glumci, pjevači

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 6

Bilo je odlično, upoznala sam nove ljude i svi su veseli. Maestro Bjelinski me se baš dojmio jer se vidi da voli to što radi - rekla je pametna Leona iz šestog razreda

Već na samom ulasku u HNK učenici trećih, četvrtih, petih i šestih razreda nisu mogli sakriti svoje oduševljenje. Dočekao ih je kvintet koji im je zasvirao za dobrodošlicu. Maestro Alen Bjelinski, koji je osmislio čitav projekt, za vrijeme sviranja kvinteta ispitivao je djecu koje to oni instrumente sviraju, a djeca su bez imalo srama ponosno uzvikivala. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kada smo bili pozvani za sudjelovanje u ovom projektu umalo smo otkazali jer nam je rečeno kako je potrebno 60 učenika iz četvrtih razreda. Mi smo jako mala škola sveukupno imamo 120 učenika, a maestro Bjelinski izašao nam je u susret i rekao da možemo pozvati i druge razrede. Čak je i došao prije desetak dana u našu školu kako bi djecu pripremio i uveo u projekt, naučio ih je i Odu radosti koju svi pjevaju na kraju predstave - rekao je Ivica Kovačić učitelj glazbene kulture, te dodao kako su ga kontaktirale i druge škole jer su jako zainteresirane za ovakav jedan projekt, pa su ga ispitivali gdje da se prijave.Ja osobno sam oduševljen, a i djeca su što je najvažnije - zaključio je učitelj.

Maestro Bjelinski odveo je učenike u kratki razgled kazališta, a iz ptičje perspektive mogli su vidjeti čitavu pozornicu. Cijelo to vrijeme učenici su zadivljeno promatrali sve oko sebe, a kada su čuli podatak da u kazalište stane čak 700 ljudi mogao se iščitati šok nevjerice na njihovim malim licima.

Konačno je došao i trenutak same predstave u kojoj su sudjelovali svi, veliki i maleni. Predstava se zove 'Od pera do Opere', a namijenjena je prvenstveno učenicima trećih i četvrtih razreda osnovne škole. Taj projekt kojeg vodi maestro Bjelinski omogućio je djeci da se upoznaju s opernim pjevačima i sviračima ali i da sami sudjeluju u stvaranju jedne predstave. Tako djeca zaista dobiju dojam kako su upravo oni pomogli u nastanku operne predstave.

Predstava se sastoji od tri prizora, a u svakom prizoru nekoliko učenika bude izabrano za sudjelovanje u radnji. Nećemo otkriti detalje osim da su djeca do kraja ostala oduševljena i sretna.

- Bilo je odlično, upoznala sam nove ljude i svi su veseli. Maestro Bjelinski me se baš dojmio jer se vidi da voli to što radi - rekla je pametna Leona iz šestog razreda i dodala kako je i prije bila  u HNK-u ali nikada nije imala prilike  sudjelovati  u opernoj predstavi.

Organizatori ovog projekta su 24sata i HNK, a zahvaljujemo se partnerima tvrtki Mlinar i turistickoj i putnickoj agenciji Toptours. 

Projekt prati "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska".

Tema: Hrvatska

Komentari (1)
  • Lijepo. A kakvi bi tek glumci postali, da su posjetili sabor.

    1. 5. 2019,   12:14