Obavijesti

Promo sadržaj

Posjetite Ilicu i festival Readymade do petka 12. 05.

Posjetite Ilicu i festival Readymade do petka 12. 05.
3

Projekt Readymade Ilica predstavlja showroom obrtničkih proizvoda i izložbu "Nastalo u Ilici" Umjetničke organizacije OAZA

Showroom "Nastalo u Ilici - Made in Ilica" po prvi put na jednom mjestu predstavlja proizvode tradicionalnih obrta i specijaliziranih trgovina, u cijelosti realiziranih u Ilici. Riječ je o selekciji lokalno proizvedenih, ručno izrađenih predmeta koju prate specifične priče o njihovom porijeklu, filozofiji i tehnologiji izrade. 

Projekt Ilica nastoji doprinijeti povećanju vidljivosti i afirmaciji obrtnika isticanjem kvalitete njihovog rada, baziranog na klasičnoj obradi materijala, i osvještavanjem stanovnika Ilice o vrijednosti ponude zatečene u njihovoj neposrednoj blizini. Ova izložba ujedno je i pokazni primjer budućeg virtualnog i fizičkog edukativno-izložbeno-prodajnog prostora kojemu je cilj promocija lokalnih znanja, proizvoda i vrijednosti, a potom i jačanje mikro ekonomije ulice. U prostoru će za trajanja festivala biti organizirano vodstvo kroz postav izložbe kao i razgovor s dizajnerskim kolektivom Oaza.

Nakon otvorenja showrooma i izložbe, u vrtu Akademije likovnih umjetnosti na adresi predstavljen je dokumentarni film "Ilica" autora Aleksandra Battiste Ilića, izvedenog u suradnji s Antunom Mezulićem kao izvršnim producentom i Jospipom Ninulićem kao snimateljem. 

Nakon izložbe, predstavljanja časopisa i dokumentarnog filma nastavilo se druženje u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti s glazbenim programom i goste večeri STANK!

Kako je područje modnog dizajna unutar tjedna Readymade festivala obilježeno temom održivosti, izložbe u prostoru na adresi Ilica 87 bave se metodom upcyclinga kao jednog od načina pristupanja toj problematici.  Sve popularnija metoda ponovne upotrebe postojećih predmeta uz metode intervencije u cilju dodavanja novih vrijednosti, ili u potpunosti novih odjevnih komada, služi kao metoda mikro otpora modnoj indrustriji i njenim uvriježenim načinima funkcioniranja koji negativno utječu kako na ljude, tako i na okoliš. Druga tema koju izložba obrađuje je pitanje transparentnosti u modnoj industriji koje se promatra kao suvremeni je izazov koji dotiče područja ljudskih prava, odnosa naspram okolišu, ali i valorizacije samog modnog predmeta.

Na izložbi u sklopu Projekta Ilica: Readymade bit će predstavljeno 52 plakata nastala tijekom 2016. i 2017. godine.  “Plakatiranje” je projekt portala o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura, a riječ je o kolekciji autorskih plakata koje za Vizkulturu rade domaći i regionalni autori, dizajneri, ilustratori i vizualni umjetnici. Koncept projekta “Plakatiranje” je da svakog tjedna jedan izabrani autor ili tim autora dizajniraju plakat aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike osmišljen isključivo za ovaj projekt. Svaki plakat se, iz tjedna u tjedan, osim na portalu Vizkultura objavljuje i u javnom prostoru - u izlogu Kina Europa u prolazu sestara Baković u Zagrebu. Projekt u kontinuitetu traje već četiri godine i danas broji preko 170 autorskih plakata. 

Raspored i popis aktivnosti potražite na INFO.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.