Obavijesti

News

Komentari 96

'Poslala sam Papi upit kako to da on ne želi čuti pravu istinu'

'Poslala sam Papi upit  kako to da on ne želi čuti pravu istinu'

Oštra kritika poruke pape Franje da se još izučava povijest prije nego će se kardinala Alojzija Stepinca proglasiti svetim i kako je o tome morao pitati i srpskog patrijarha Irineja stigla je od Ruže Tomašić.

VIDEO

Kandidatkinja za europske izbore Ruža Tomašić nezadovoljna je porukama Pape da se još izučava povijest prije nego što će se kardinala Alojzija Stepinca proglasiti svetim i kako je o tome morao pitati i srpskog patrijarha Irineja

- Papa jako dobro zna tko je Irinej i jako dobro zna da on nije onakav kakvim ga želi prikazati. Oni su blagoslivljali topove i tenkove koji su išli na Hrvatsku. Po meni jedan takav ne može biti glavni svjedok. Poslala sam Papi upit kako to da on ne jednostavno želi čuti istinu i da traži istinu na drugoj strani - kazala je. 

'Stepinac je blažen, ali postoje neke nejasne povijesne točke'
'Stepinac je blažen, ali postoje neke nejasne povijesne točke'

Upitala ga je, kaže, zašto ne želi čuti istinu od Židova koji su svjedočili o tome, o Stepincu koji nije išao u zatvor zato što su mislili da je dao ubijati ljude ili jer nije braniti ljude, nego zato što nije htio da se hrvatska Crkva odvoji od Vatikana napominjući da je to bio najveći krimen Stepincu. 

- Ovim načinom papa Franjo još jednom sudi Stepincu - ustvrdila je Tomašić pitajući zašto bi mislila isto kao Papa. 

- Mi koji smo čitali o kardinalu Stepincu znamo koliko je napravio i Židovi znaju i po meni je malo sramota - rekla je Tomašić.

Stigle su reakcije i saborskih zastupnika.

Hrvoje Zekanović (Hrast) uvjeren je da će Stepinac uskoro će biti proglašen svetim. 

- Katolička crkva ima svoja pravila. Ja sam siguran da je papa Franjo svjestan značaja Stepinca za hrvatski narod i doprinosa Katoličku crkvu, ali i čovječanstvo. Žao mi je što Srpska pravoslavna crkva i neki pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su zapuhali neki malo drugačiji vjetrovi. Ja sam siguran da ćemo uskoro u Zagrebu i Vatikanu slaviti proglašenje Stepinca svetim - kazao je.

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o subvencioniranju stambenih kredita

Na pitanje kako tumači poruke koje je poslao Papa, Zekanović odgovara:

- On nije rekao da neće biti kanoniziran, već Katolička crkva radi jako temeljito i polako. Imali smo samo nekoliko proglašenja u povijesti koja su išla po brzom postupku, ali za to je uglavnom potrebno puno vremena. Neka Crkva napravi svoj posao kako treba - zaključio je Zekanović.   

Zagreb: Sabor o prijedlogu zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

- Za Pravoslavnu crkvu postoje određeni prijepori oko toga i Papa vjerojatno pokušava uskladiti neke stavove s njom prije proglašenja Stepinca svetim. Isto tako, rekao je da se radi o blaženiku kojemu se hrvatski narod već sada može moliti i da je riječ o čovjeku koji ima svoje krjeposti i vrijednosti - kazao je Nikola Grmoja (Most).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca