Obavijesti

News

Komentari 22

Posljedice Brexita tek dolaze: Hrvatskoj manje novca iz EU

Posljedice Brexita  tek dolaze: Hrvatskoj manje novca iz EU
1

Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine

VIDEO

Europski odbor regija, tijelo koje predstavlja regije i gradove u Europskoj uniji, upozorilo je u petak da će zbog Brexita biti manje novca na raspolaganju za politike smanjivanja nejednakosti između zemalja članica pa će one, uključujući Hrvatsku, morati djelotvornije povlačiti sredstva iz europskih fondova.

- Bit će puno promjena no jasno je da će u proračunu biti manje novca. Investicije u koje će ići novac morat će biti kvalitetnije - rekao je Markku Markkula, predsjednik Odbora regija u Bratislavi gdje je počeo dvodnevni Summit regija i gradova.

Prije osam mjeseci usvojen je program "Kohezija i konkurentnost" iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 6,8 milijardi eura za projekte koji bi smanjili razliku u odnosu na razvijene dijelove EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine.

- Ukoliko ti pregovori završe prije isteka programa, odnosno prije 2020. godine, izgledno je da britanska vlada neće htjeti uplaćivati novac do kraja dogovorenog razdoblja čime bi i Hrvatskoj ostalo manje novca na raspolaganju - rekla je Hini osoba iz Odbora regija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- No to će biti dio pregovora s Londonom oko izlaska iz EU-a te će ostalih 27 zemalja vjerojatno ustrajati da Britanci uplate sve - rekao je izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošle je godine u sklopu kohezijske politike, koje je svrha smanjivanje nejednakosti medu regijama EU-a, uplatilo izmedu 5 i 6 milijardi eura više nego je povuklo iz zajedničkog proračuna, podatak je Odbora regija.

U budućem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. godine Britanci više neće sudjelovati u programu čime će biti manje novca za zemlje koje su uglavnom zbog fondova ulazile u EU.

- Osim toga, zbog izlaska bogatog Ujedinjenog Kraljevstva pomaknut će se rang regija diljem EU-a pa će neke time postati bogatije i vjerojatno ostati bez novca - napominje osoba iz Odbora regija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a