Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Posljednje pomicanje sata u Europi bilo bi u ožujku 2019.'

None Foto: Pixabay

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, pozdravlja brz odgovor Komisije na želje građana

Europska komisija objavila je u srijedu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji 2019. godine, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. 

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, pozdravlja brz odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu. 

U EUROPSKOJ UNIJI Juncker: Predložit ćemo da se ukine ljetno računanje vremena

- Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće - tvrdi Škrlec. 

DODATNI SAT Pomicanje sata: Tijelo se buni, no ima načina kako si pomoći

- Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama. Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine - tvrdi Škrlec. 
 

Komentari (208)
  • Tek kad se ukine pomicanje sata ovi što se zalažu za to će skužit kako su glupi

    12. 9. 2018,   12:54
  • za sve koje zanima: ljetno su vrijeme prvi uveli 1916. godine Njemačka i njezini saveznici u Prvom svjetskom ratu, kako bi uštedjeli na ugljenu, tadašnjem glavnom energentu. Sljedeće godine iz istog se razloga pridružila i Britanija sa svojim saveznicima, dok su Rusija i Sjedinjene Države pričekale još koju godinu. Po završetku rata, uz izuzetak Britanije i još nekolicine država, većina je svijeta ukinula pomicanje satova sve do razdoblja Drugog svjetskog rata.

    12. 9. 2018,   12:42
  • Ljetno računanje vremena je nešto što je umjetno određeno, uvedeno nečijom odlukom iz više-manje neopravdanog razloga. Zimsko računanje vremena je pravo, realno vrijeme. Svakom logikom i smislom se vodeći, jedino što je ispravno je ukinuti ljetno računanje vremena, nikako ga ostaviti trajno. A ako se baš želimo čitavu godinu npr u podne praviti da je 13 sati, onda ok. Onda pravimo se. Bit' će to još jedna glupost bez ikakve potrebe...

    12. 9. 2018,   12:52