Obavijesti

News

Komentari 24

Posljednji su se predali: Nitko im nije rekao da je rat gotov?

Posljednji  su se predali: Nitko im nije rekao da je rat gotov?
1

Tri mjeseca nakon što je Njemačka kapitulirala, 11 njemačkih vojnika su se predali norveškim lovcima na tuljane. Kapetan broda Nijemce je počastio večerom...

VIDEO

Tijekom Drugog svjetskog rata otočna skupina u Arktičkom oceanu Svalbard je bila poprište mnogih vojnih operacija. U kolovozu 1941. godine britanske, kanadske snage te norveški pokret otpora su se iskrcali na otoku tijekom operacije Gauntlet. Zadatak im je bio uništiti industriju ugljena.

U travnju 1942. godine norveške snage su se iskrcale u naselju Barentsburg tijekom operacije Fritham. Htjeli su uspostaviti trajnu vlast. Imali su poteškoća provesti plan, no uspjeli su do ljeta 1943. godine.

Njemački nacisti su pak na Arktiku postavili nekoliko meteoroloških stanica kako bi bolje pratili vremensku prognozu koja im je bila bitna za akcije. Prva od tih stanica je bila 'Knospe' koja je postavljena 1941. godine. Nijemci su ju evakuirali tijekom ljeta 1942. godine jer je nakon zatopljenja bila laka meta Saveznika. U rujnu 1943. njemačke su snage odlučile da će uništiti meteorološke stanice Saveznika na otocima. 

Ratni brodovi su stigli 8. rujna i tada je službeno počela operacija Zitronella. Nijemcima je prvenstveno bio cilj uništiti meteorološku stanicu Saveznika na otoku Spitzbergen koji je najveći u arhipelagu.

Inače, otočje Svalbard je uglavnom nenaseljeno, a imalo je strateško značenje. Bio je i idealno mjesto za meteorološka promatranja.

Akcija je bila brzo gotova. Nijemci su ubili devetero Norvežana, 41 su zarobili. Ostali su se povukli. Nakon uspjeha na Spitzbergenu Nijemci su uspostavili više meteoroloških stanica, od kojih je najpoznatija bila na Hopen Islandu. Stanica je bila aktivna od 9. rujna 1944. godine do 4. rujna 1945.

Nijemci su se službeno predali u svibnju 1945. Stanica je nakon toga izgubila radio kontakt, a vojnici su morali ostati na otoku jer su za evakuaciju imali samo maleni čamac na vesla.

I dalje su nastavili živjeti na limenkama hrane kojih su imali još za godinu dana. I dalje su slali izvještaje o vremenu i pokušavali uspostaviti kontakt sa svijetom. 

Tek su u kolovozu 1945. uspjeli poslati poziv upomoć. U pomoć su im na kraju došli norveški lovci na tuljane 4. rujna 1945. godine. Norveški kapetan je pozvao njemačke vojnike da mu se pridruže na večeri. Vojnici nisu baš bili sigurni bi li poziv prihvatili jer su sve donedavno bili neprijatelji.

Na kraju je njemački kapetan izvadio pištolj i položio ga na stol pred norveškim kapetanom. Rekao mu je da je sada vrijeme za predaju. Norveški kapetan ga je pitao može li zadržati pištolj kao suvenir. Nijemac se složio i nakon toga su zajedno večerali.

Tako su 11 njemačkih vojnika postali posljednja njemačka trupa koja se predala, tri mjeseca nakon što je proglašen mir, piše War History Online. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina