Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Postiti ili ne? 'Nema iznimaka, Valentinovo slavite dan ranije'

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, četrdeset dana dugog razdoblja pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs. Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo

Čokolada i šampanjac ili pepeo i nemrs? To je dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti u srijedu. 

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, četrdeset dana dugog razdoblja pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs. Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo. 

Irsko-američke dijeceze u Sjedinjenim Državama često vjernicima dopuštaju izuzetke kada Dan svetog Patrika pada na Veliki petak i omogućuju im da jedu tradicionalnu usoljenu govedinu s kupusom iako bi morali nemrsiti. 

Crkveni čelnici najavili su da takve iznimke na Valentinovo ne dolaze u obzir. 

"Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni", rekao je američki biskup Richard Malone u video poruci vjernicima. 

"Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom", poručio je biskup.

Još jedno slično preklapanje dogodit će se za nekoliko tjedana. Uskrs i dan za zbijanje šala i psina, 1. travnja, istog su dana. 

Komentari (12)
  • Evo ja počela jos 1.1. poslije sarme za ručak. Ide ljeto. Pa neću valjda biti +size. Tako da postiti i mrdnuti dupe za ljepotu i nije tako teško, a onda je i vjera pokrivena. Odričem se još i novca. I taj dio mi ide izuzetno lako. 😂

    13. 2. 2018,   08:09
  • Od kad se Valentinovo "slavi" sa hranom?:)))) Svašta..:)

    13. 2. 2018,   08:15
  • Meni je svaki dan valentinovo 😍

    13. 2. 2018,   08:18