Obavijesti

News

Komentari 222

Postao je žena: 'Ovo je tijelo u kojem sam se trebala roditi'

Postao je žena: 'Ovo je tijelo u kojem sam se trebala roditi'
3

Rodila se kao Patrik no nikada se nije osjećala 'doma' u svom tijelu. 30 godina kasnije odlučila se na promjenu spola i sada je napokon sretna. O operaciji još ne razmišlja

VIDEO

Izabella K. (31) rodila se kao Patrik. Odrastala je u obitelji punoj razumijevanja, a već je kao malo dijete znala da se nalazi u - pogrešnom tijelu.

- Čim sam shvatila razliku između dječaka i djevojčica, bilo mi je jasno da sam curica. Igrala sam se lutkama, nisu me zanimali sportovi ni autići. Imam starijeg brata i nikad me nisu zanimale aktivnosti kojima se on bavio - priča Izabella feminiziranim glasom. 

U pubertetu je prolazila kroz strahove i tugu što se nalazi u tijelu koje nije smatrala svojim. Oduvijek su je privlačili muškarci, ali znala je da nije gay.

-  To nema nikakve veze sa seksom. To je jednostavno spoznaja da ti nisi ti - dodala je. Ipak, tješila ju je činjenica da postoji izlaz te da se promjenom spola može konačno naći u tijelu kakvo želi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To nitko ne bi išao raditi sebi iz obijesti. To je težak i dugotrajan proces, ali naprijed me tjera misao da ću, kad sve završi, biti onakva kakva oduvijek jesam - nastavlja. 

'Roditelji su bili u šoku, ali su me podržali'

- Moji roditelji su bili u potpunom šoku. Rekli su mi da me vole i u svemu podržavaju, ali da će im trebati vremena kako bi sve to procesuirali. Prijatelji, s druge strane, nisu uopće bili iznenađeni i rekli su mi da su to od mene i očekivali, da je bilo jasno kako ću jednog dana poći tim putem. Radim u odvjetničkoj tvrtki i morala sam reći kolegama i šefici. Oni su bili puni razumijevanja i podržali su me, tako da se u mom životu zapravo ništa nije promijenilo. Ljudi nisu promijenili svoje ponašanje prema meni, iako sam se pripremila na to da će biti nekih koji će me možda odbaciti - prepričava Izabella.

Prvi korak na putu promjene spola bio je razgovor sa stručnjacima, koji su na temelju testova trebali procijeniti je li zaista riječ o ženi zarobljenoj u muškom tijelu ili o nekom psihičkom poremećaju. Izabella nije imala dvojbi u ishod testova, a stručni nalazi su to i potvrdili - ona je transrodna osoba.

Potom su je uputili psihijatru, koji je već nakon jednog razgovora potvrdio nalaze i Izabellu poslao endokrinologu. Nakon niza pretraga koje su potvrdile dobro zdravlje, krenula je na hormonsku terapiju. Pije ženski hormon estrogen.

- Sve do sada je išlo na teret HZZO-a. Recept za hormone dobijem kod liječnice opće prakse i podižem ih u apoteci. Iznenadila sam se kako su brzo kod mene promjene nastupile jer ih nisam očekivala ovako rano. Izgubila sam mišićnu masu i dobila više masti u tijelu - narasle su mi grudi, dobila sam bokove i struk mi se uobličio poput pješčanog sata. Ovo je tijelo u kojem sam se trebala roditi - zašutjela je.

'Konačno mogu biti ja'

Iako službeno još u dokumentima nosi muško ime, vjeruje kako će se to vrlo brzo promijeniti. U Hrvatskoj ne izvode kirurške operacije promjene spola, a to su nam potvrdili i u HZZO-u, no u Srbiji ili Španjolskoj to je moguće i cijena je oko 75.000 kuna. Izabella kaže kako za sada ne razmišlja još o tome jer je odlučila ići korak po korak.

- Sreća je i to što već godinama imam dečka, pa ne moram nikome objašnjavati kroz što prolazim. Upoznali smo se izlazeći na ista mjesta, a ja sam se za te izlaske odijevala kao žena. Kada sam mu priopćila da idem u tranziciju, on se samo nasmijao i rekao mi da sam ionako bila žena kad me upoznao, a on me voli kakva god da jesam. Nikad nisam bila sretnija jer konačno mogu biti ja - kaže Izabella.

Pokazuje i stare fotografije sebe kao muškarca, ali kaže da ih ne voli vidjeti. Mladić na fotografijama doista je različit.

- Imala sam kratku kosu. Počela sam je tek sada puštati. Prije se nisam šminkala, a sada to konačno mogu. Koliko sam primijetila, nitko me ne gleda čudno ni drugačije jer na kraju koga briga što ja imam u hlačama ili ispod suknje. To je moja privatna stvar s kojom moram živjeti - zaključila je.

Na operaciju idu u Srbiju...

U Beogradu je promjena spola jedna od najjeftinijih na svijetu. Stoji samo oko 3500 eura za ljude iz bivše Jugoslavije i obavljaju je tijekom samo jedne operacije.

U Srbiji, u Centru za genitalnu kirurgiju, koji vodi dr. Miroslav Đorđević, je od 2002. spol promijenilo više od 300 ljudi, najviše stranaca.

- Ostajemo u kontaktu s većinom svojih pacijenata. Zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, pacijenti se većinom odsele iz Hrvatske nakon operacije i počinju novi život. Naši pacijenti su većinom intelektualci i visoko obrazovani - kaže doktor Đorđević, koji je dosad operirao desetak Hrvata.

Davor Puklavec/Pixsell

Transseksualizam se javlja na jednog od 100.000 ljudi, a pacijenti koji pate od poremećaja spolnog identiteta ne osjećaju se dobro u svojoj koži. Tim doktora Đorđevića radi obje vrste operacija, iz muškog spola u ženski i obrnuto. Pacijente iz Srbije tim operira većinom na Klinici za ginekologiju u Beogradu, no strance, pa tako i Hrvate, operiraju u privatnoj Općoj bolnici ST Medica. Cijena za Srbe je od 1200 do 2000 eura jer im zdravstveno osiguranje pokriva troškove operacije, a pacijenti plaćaju samo materijal koji se koristi pri zahvatu. Za strance se cijene kreću od 3500 do 5000 eura, što je puno jeftinije nego u većini europskih zemalja i SAD-u, gdje operacija stoji do 50.000 dolara.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag