Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Postigli dogovor oko Brexita: 'Gdje ima volje, ima i dogovora'

None Foto: Isabel Infantes/Press Association/PIXSELL

Gdje ima volje ima i dogovora - imamo ga! To je pravedan i ujednačen dogovor za EU i Veliku Britaniju i svjedočanstvo je naše posvećenosti u pronalasku rješenja, javio je Juncker na Twitteru

Europska unija i Velika Britanija postigle su dogovor o Brexitu, objavili su čelnici na Twitteru.

- Gdje ima volje ima i dogovora - imamo ga! To je pravedan i ujednačen dogovor za EU i Veliku Britaniju i svjedočanstvo je naše posvećenosti u pronalasku rješenja - napisao je Jean-Claude Juncker na Twitteru.

Predsjednik Europske komisije Juncker i britanski premijer Boris Johnson potvrdili su da su postignuli sporazum oko Brexita. 

Juncker je kazao da je sporazum o Brexitu pošten i uravnotežen kako za Veliku Britaniju tako i za Europsku uniju, pozvavši čelnike EU-a da na summitu u Bruxellesu podrže sporazum.

Brexit - Symbolic picture of Britain leaving the EU PITANJE GRANICE I CARINA Zapeli pregovori o Brexitu: Sporna pitanja još nisu riješili

- Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu - rekao je Johnson. Dodao je da bi britanski parlament na sjednici u subotu trebao glasovati za sporazum.

Posao još nije gotov 

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. 

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

FILE PHOTO: People attend a protest against Brexit at the border crossing between the Republic of Ireland and Northern Ireland in Carrickcarnon MOGUĆ KAOS NA TRŽIŠTU? Nijemci pripremaju hitne mjere u slučaju panike nakon Brexita

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

March for Europe "SAT OTKUCAVA" 'Nesuglasice oko Brexita su se smanjile, no još treba raditi...'

Brexit će biti jedna od ključnih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o Brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Irski dužnosnici pozdravljaju dogovor Londona i Bruxellesa

Irski premijer Leo Varadkar u četvrtak je kazao kako je sporazum o Brexitu koji su postigli Europska unija i britanski premijer Boris Johnson dobar i za Republiku Irsku i Sjevernu Irsku, prenosi dpa. 

„Imamo sporazum o Brexitu koji omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da napusti Europsku uniju na uredan način”, napisao je irski premijer na svom Twitter profilu. 

„Imamo jedinstveno rješenje za Sjevernu Irsku koje poštuje njezinu jedinstvenu povijest i geografiju”, dodao je, a piše dpa. 

„To je dobro i za Irsku i za Sjevernu Irsku”, zaključio je, kao razloge navevši izbjegavanje povratka tvrde granice i zaštitu irskog položaja na jedinstvenom tržištu.

Postizanje sporazuma pohvalio je i irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney koji je rekao da je to dogovor koji „prepoznaje sve probleme o kojima smo govorili posljednje tri godine”. 

Dodao je kako je to sporazum koji će zaštititi „ljude, mir i trgovinu” na irskom otoku, piše Reuters. 

 

Komentari (45)
  • Sad kad im parlament opet uruči labudova muda sa ukrštenim khur....😂😂

    17. 10. 2019,   12:13
  • tresla se brda-rodio se mis :-)

    17. 10. 2019,   13:15
  • Dosadni Englezi.

    17. 10. 2019,   12:09